Španjolska šalje policijsko pojačanje u Kataloniju koja želi odcjepljenje od Španjolske…

Katalonija, koja 1. listopada namjerava održati referendum o odcjepljenju od Španjolske, raspolaže vlastitim policijskim snagama koje se zovu Mossos d'Esquadra, no ondje djeluje i državna policija koja u cijeloj regiji ima svoja sjedišta i često surađuje s regionalnim katalonskim snagama reda...

Borba za neovisnost Katalonije

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova u petak je izvijestilo da u Kataloniju šalje više policajaca koji će ondje brinuti o održavanju reda i mira te jamčiti da se ne održi zabranjeni referendum o nevisnosti te španjolske regije.

Katalonija, koja 1. listopada namjerava održati referendum o odcjepljenju od Španjolske, raspolaže vlastitim policijskim snagama koje se zovu Mossos d’Esquadra, no ondje djeluje i državna policija koja u cijeloj regiji ima svoja sjedišta i često surađuje s regionalnim katalonskim snagama reda. 

Ministarstvo unutarnjih poslova nije otkrilo koliko će dodatnih policijskih snaga poslati u Kataloniju. Španjolski mediji pišu da ih je na putu onamo ili ih je već stiglo između 3000 i 4000.

“Bit će zaduženi za nadzor javnih mjesta i održavanje reda i mira te će djelovati u slučaju održavanja protuzakonitog referenduma”, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova te se dodaje da će djelovati kao potpora Mossosu.

Novopridošli policajci će se pridružiti uobičajenom broju državnih snaga reda u Kataloniji koje čini oko 5000 ljudi, a u regiji će se rasporediti i 17.000 pripadnika Mossosa.

Katalonski regionalni čelnik Carles Puigdemont u četvrtak je rekao da će se angažirati na održavanju referenduma, ne pokoravajući se sudskoj zabrani.

Bio je to i drugi dan prosvjeda na ulicama Barcelone gdje su se okupili deseci tisuća ljudi tražeći svoje pravo na glasanje.

500.000 Katalonaca na ulicama Barcelone traži nezavisnost…”referendum je demokracija”