Španjolski Visoki sud pritvorio dva katalonska separatistička čelnika

Na referendumu je glasalo 43 posto od 5,3 milijuna stanovnika s pravom glasa, od čega ih se 90 posto izjasnilo za uspostavu nezavisne republike Katalonije...

Foto/Fah

Španjolski Visoki sud naredio je u ponedjeljak pritvaranje dvojice katalonskih separatističkih čelnika dok su pod istragom pod sumnjom na pobunu.

Tužitelji tvrde da su Jordi Sanchez, čelnik Katalonske nacionalne skupštine (ANC) i Jordi Cuixart, čelnik nevladine organizacije Omnium Cultural, bili ključni za planiranje referenduma o neovisnosti 1. listopada koji španjolska vlada smatra ilegalnim.

Oni su optuženi da su organizirali i mobilizirali masovne prosvjede prkoseći španjolskim vlastima pred katalonski referendum o neovisnosti kao i nakon njega.

Sutkinja Carmen Lamela utvrdila je kako su njih dvojica koristila internetske stranice i društvene mreže kako bi organizirali prosvjede kao dio “složene strategije” da se potakne kretanje prema neovisnosti Katalonije.

Sanchezova i Cuixartova sposobnost da okupe smatra se da je odigrala ulogu neprekidnoj i organiziranoj građanskoj neposlušnosti u Kataloniji koja je gurnula Španjolsku u sadašnju političku krizu.

Šefu katalonske policije, koji je odbio izvršiti sudski nalog i spriječiti održavanje referenduma o nezavisnosti, oduzeta je putovnica te se mora svakih petnaest dana javljati sucima dok traje postupak protiv njega, izvijestio je sud u Madridu.
Josep Lluis Trapero objašnjavao je pred sutkinjom Carmen Lamela svoju ulogu 1. listopada kada je autonomna katalonska policija mirno promatrala kako stanovnici glasuju na referendumu. Policajaci su odbili zaplijeniti glasačke kutije u školama i centrima gdje se održavao referendum kojeg je zabranio španjolski ustavni sud.
Španjolsko državno odvjetništvo zatražilo je pritvor za Trapera no sutkinja je rekla kako još uvijek nema dovoljno dokaza koji ga povezuju uz policijski neposluh. U slučaju krivnje prijeti mu kazna do 10 godina zatvora.
Istražitelji su usredotočeni i na ponašanje katalonske policije tijekom prosvjeda u Kataloniji 20. i 21. rujna nakon što su bili privedeni neki katalonski dužnosnici zbog pripremanja referenduma. Trapero je rekao kako policija nije reagirala jer bi njena akcija uzrokovala nemire s teškim posljedicama.
Osim Traperu, putovnica je oduzeta i načelnici katalonske policije Teresi Laplani koja je također pod istragom.
Nakon što nije reagirala katalonska policija, nadležna za suzbijanje referenduma, počela je operacija španjolske nacionalne policije i civilne garde koje su nasilno zatvorila brojna biračka mjesta, odnoseći kutije, prilikom čega su ozlijedile stotine zagovornika referenduma koji su mirno nepomičnim tijelima sprječavali njihov ulazak.
Na referendumu je glasalo 43 posto od 5,3 milijuna stanovnika s pravom glasa, od čega ih se 90 posto izjasnilo za uspostavu nezavisne republike Katalonije. H
T.H.