Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju: Projekti ‘teški’ 240 milijuna kuna…

Čačić: Varaždinska županija najuspješnija po povlačenju europskog novca...

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama u tijeku su projekti vrijedni 240 milijuna kuna, a 130 milijuna kuna odnosi se na energetsku obnovu…

Kako je rečeno u četvrtak na uvodnoj konferenciji projekta „Energetska obnova skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj“ projekt energetske obnove skupa zgrada vrijedan je 42,2 milijuna kuna, a sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 21,5 milijuna.

Čačić: Varaždinska županija najuspješnija po povlačenju europskog novca

U postupku javne nabave uspjelo se smanjiti ukupnu cijenu te je ona 37,3 milijuna kuna, istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić, koji se pohvalio da podaci Vlade za razdoblje od 2014. do 2020. godine pokazuju da je Varaždinska županija najuspješnija po povlačenju europskog novca.

„Svi EU projekti u Varaždinskoj županiji su 829 milijuna kuna. Varaždinske Toplice su naglašeno prisutne s 240 milijuna kuna. Energetska obnova objekta ‘Minerva’ bit će završena u rujnu i najveći je projekt energetske obnove u Hrvatskoj s 87 milijuna kuna. Sada obnavljamo skup zgrada od kojih je najstarija iz 18. stoljeća“, izjavio je Čačić.

Na objektima Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj bit će obnovljena toplinska ovojnica, zamijenit će se vanjska stolarija, ugradit će se nova energetski visokoučinkovita unutarnja LED rasvjeta, integrirana sunčana elektrana, dizalica toplice zrak-voda te novo dizalo. Po završetku obnove, smanjenje godišnje primarne potrošnje energije trebalo bi biti za 49,79 posto, godišnje potrošnje toplinske energije za 51,44 posto, a smanjenje emisije CO2 za 50,20 posto.

Ravnatelj Kovačić: U bolnici nije bilo proboja virusa

Ravnatelj Specijalne bolnice Denis Kovačić naglasio je da su radovi izvođeni za cijelo vrijeme korona krize te da u bolnicu koja ima 500 ležećih pacijenata, od kojih je 150 do 200 teških, s brojnim bolestima, nije bilo proboja virusa.

„Svi naši smještajni kapaciteti su u projektima energetske obnove. Nakon Minerve u završnoj fazi i ovog skupa zgrada, treći projekt energetske obnove bit će dislocirani objekt Lovrina kupelj sa 120 kreveta“, najavio je Kovačić.

Mate Car, pomoćnik ministra zdravstva, napomenuo je da se u sustavu zdravstva provode 260 milijuna kuna vrijedni projekti, od zdravstvene infrastrukture do specijalizacija, i za to je osigurano 230 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

U Varaždinskim Toplicama bila je i Alenka Košiša Čičin Šain, zamjenica direktora Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Kazala je da su zbog pandemije i potresa pomaknuti neki planirani javni pozivi te krajem lipnja najavila natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Osigurana su 142 milijuna kuna, sufinanciranje do 60 posto, do iznosa od 204 tisuće kuna po jednom objektu. Varaždinska županija već je najavila da će građanima financirati izradu energetskih certifikata i projektne dokumentacije za prijavu na natječaj.H

T.H.