Spektakularni prizori spašavanja vinove loze u Burgundiji. Pogledajte, možda će vam koristiti

U ovom mjesecu nije dobro led ni u marami kroz vinograd pronijeti, govorili su naši stari...Ipak, sve ove pojave zapravo nisu neuobičajene jer i stara narodna kaže da travanjski mraz napravi veće štete kao ljetna tuča i suša zajedno...

U ovom mjesecu nije dobro led ni u marami kroz vinograd pronijeti, govorili su naši stari…

Iako spektakularni, prizori u kojima vinogradari vatrom pokušavaju spasiti svoj urod, zapravo žaloste sve one koji znaju koliko je mukotrpan rad na zemlji. I koliko je teško kada urod u rano proljeće bude pokošen mrazom.

Hladna, arktička fronta donijela je jučer snijeg, kišu i minuse na područje srednje i zapadne Europe te Mediterana. Malo tko od vinogradara i voćara je noćas mirno spavao jer se znalo da će nakon jučerašnjih padalina mraz imati još negativniji utjecaj na trenuto osjetljivu vegetaciju, donosi agroklub.com.

Najavljena temperatura koja je jutros zaista sezala i do -5°C natjerala je i vinogradare Francuske da interveniraju u svojim nasadima. Tako su paljenjem grijača na ulje pokušavali spasiti tek otvorene pupove u vinogradima Chablisa, najsjevernije, poznate vinske regije Burgundije.

Šteta će se tek zbrajati jer spomenuti grijači pomažu do -5°C, ispod toga su, kako tvrde vinari, neučinkoviti.

Ova vinska regija već godinama bilježi štete koju su uzrokovali mraz, tuča, suša, a prošle godine i koronavirus.

Hladnu noć i jutarnje minuse možemo očekivati još sutra, a za vikend bi temperature trebale rasti.

Ipak, sve ove pojave zapravo nisu neuobičajene jer i stara narodna kaže da travanjski mraz napravi veće štete kao ljetna tuča i suša zajedno.

A.G.