SPLIĆANKA OSTALA BEZ POSLA ZBOG UTJERIVAČA DUGOVA: “Prijetili su mom šefu da će ovršiti njega!”

Metode kojima se služe agencije za naplatu potraživanja već odavno prelaze granicu dobrog ukusa i, općenito, prihvatljivog poslovnog ponašanja. Novi način kojim utjeruju strah u kosti dužnicima jest taj da prijete – njihovim poslodavcima, piše Slobodna Dalmacija.

Zovu ih ili im šalju dopise u kojima navode kako će ih ovršiti ako dio plaće svog zaduženog ne budu uplaćivali na račun određene agencije. Kako nitko, naravno, ne želi imati posla s utjerivačima dugova, i poslodavci se, da bi ih skinuli s grbače, zahvaljuju na suradnji djelatniku koji im je agenciju doveo na vrata.

Splićanka V.S. (točni podaci poznati redakciji Slobodne), žali se da je već dvaput ostala bez posla zbog EOS Matrixa, tvrtke za naplatu potraživanja ili, kako se navodi na njihovim službenim stranicama, “stručnjaka u području međunarodnog upravljanja potraživanjima”

– Otkako su me se “dohvatili” prije nekoliko godina, pretvorili su mi život u pakao. Zovu me s različitih brojeva, u svakakva doba, disati od njih ne mogu… Ovo što su mi, međutim, napravili, a to je da sam dvaput radi njih protjerana s radnog mjesta i da ga se više ne usuđujem tražiti jer se bojim da će mi se opet ista stvar dogoditi, jednostavno je prestrašno – žali se V.S.

EOS Matrix je prije nekoliko godina otkupio od Raiffeisen banke njezin dug za kredit podignut 2009. godine. Učestala je praksa, naime, da banke prodaju tzv. loše, odnosno teško naplative kredite tvrtkama koje se bave naplatom potraživanja, i to za dvadeset posto njegove vrijednosti dok utjerivač od dužnika ima pravo tražiti cjelokupan iznos duga plus kamate.

– Premda sam od EOX Matrixa tražila da mi predoče dokaz da su otkupili moj kredit, nikad mi ga nisu poslali. Osim toga, stalno mi šalju različite cifre koje sam im dužna platiti – prvo je moj dug iznosio 73.000 kuna, a sad se popeo na 89.000. Budući da sam ja bila tek jamac za spomenuti kredit koji su oni otkupili od banke, pitala sam ih zašto ne utjeruju dug od stvarnog dužnika, na čije ime zajam i glasi. On više ne živi u Hrvatskoj, ali je ostao na području EU-a i do njegove adrese je moguće doći. Iz EOS Matrixa su mi odgovorili, međutim, da im je lakše ganjati mene nego njega – priča V.S.

Koliko su ozbiljni u naumu da se naplate od nje, govori podatak da su počeli slati pisma njezinom poslodavcu u kojima ga izvještavaju o njezinom dugu, te mogućnosti da i tvrtka u kojoj V.S. radi bude ovršena.

– Šef me odmah počeo gledati drugim očima, vidjela sam da ga zbog cijele situacije počinjem živcirati, da mu je nelagodno uopće biti u mom društvu. Dotad nikakvih primjedbi na moj rad nije imao, da bi ih, nakon zaprimljenog dopisa od EOX Matrixa, imao bezbroj. Premda je poslodavac Agenciju izvijestio da ja već imam otvoren zaštićen račun na Fini na koji mi se isplaćuju tri četvrtine primanja, dok jedna četvrtina ide na podmirenje jedne ovrhe, iz EOS Matrixa su poručili da to nije njihov problem. Pozivaju se na nekakav članak Ovršnog zakona i navode kako, ako djelatnik ima otvoren zaštićeni račun, da je poslodavac i dalje dužan na taj račun uplaćivati zaštićeni dio, a da je nezaštićeni dio, umjesto na redovan račun, dužan uplaćivati ovrhovoditelju, to jest EOS Matrixu ili će u protivnom njega ovršiti. Iako sam poslodavcu pokušala objasniti da to nije moguće, da mi se zakonom ne može plijeniti još jedna četvrtina plaće, on se prestrašio i dao mi otkaz. Ista priča mi se nakon nekoliko mjeseci ponovila i u novoj firmi, s drugim poslodavcem. Što da vam kažem, očajna sam, bez posla i u podstanarstvu – jada se ova Splićanka.

Čitateljica V.S. kaže da je EOS Matrix tražio od nje da im uplati odmah 50 kuna da joj ne bi rasle kamate na dug, no ona je to odbila napraviti.

– Dobro je učinila – svako plaćanje je ujedno i priznanje duga, čime se prekida zastara – objašnjava Iskra Maras, savjetnica “Splitskog potrošača”.