SPLIT: MAJA ĐEREK UPUTILA BRANITELJSKOJ UDRUZI “POZIV NA MIRNU PREDAJU”

“Zviždačica” i gradska pročelnica Maja Đerek u Splitu i dalje gazi prije svega braniteljske udruge, pozivajući se na zakon. Kod njih se zakon primjenjuje striktno, dok se u nekim drugim slučajevima ipak postupa malo fleksibilnije, primjerice kod restorana Noštromo, u kojem su gradonačelnik i svita očito rado viđeni gosti.

Nedavno je u javnost dospio njen dopis Udruzi veterana 40. inžinjerijske bojne Hrvatske vojske iz Splita da preda svoje prostore na Pujanki gradu, “jer ne zadovoljavaju uvjete za zakup prostora”. Ukoliko ne predaju prostor, prema dopisu, slijedi deložacija.

Maja Đerek prošlog je tjedna zagrebačkoj je policiji prijavila kako su nepoznati ljudi lupali na vrata njezina stana, a u subotu ujutro ista se situacija ponovila u Splitu. Situacija je bila još gora jer u zagrebačkom stanu nije bilo nikoga, a u Splitu je ona bila unutra s kćeri, navela je.

– Odmah nakon događaja s obitelji sam otišla iz Splita da se malo odmaknem od svega. Policija me je maloprije kontaktirala, opisala sam im što se dogodilo, a u ponedjeljak ću podnijeti detaljnu prijavu protiv svih koje smatram odgovornima – kaže Maja Đerek, pročelnica za gradsku imovinu Splita. Ne zna tko joj je lupao na vrata, ali prijetnje, uvrede i zastrašivanja prima i ona i članovi njezine obitelji već neko vrijeme.

– Ja se konstantno s tim susrećem, nekad izravno, mejlom me pokušavaju zastrašiti, nekada me ismijavaju, a bila je i objava jednog gospodina koji je dao izjavu jednom mediju da će meni i gradonačelniku napraviti zlo. I to sam već prijavila policiji – priča Maja Đerek, koja kaže da su se prijetnje učestale nakon što je Igor Boraska, koji je dobio rješenje da se mora iseliti iz gradskog stana jer posjeduje drugi, upao u njezin ured i zaprijetio joj. On je to nazvao raspitivanjem o svom statusu, ali Đerek tvrdi kako je bila riječ o zastrašivanju.

– Ne mislim odustati, još sam motiviranija, to dugujem građanima Splita. Gradska imovina koristila se bespravno, stanovi su se dobivali preko reda i preko veze i zbog toga su mnogi pretrpjeli nepravdu jer nisu mogli ostvarivati prava zbog nekih drugih koji su do njih dolazili poznanstvima i vezama. Mislim da je napokon došlo vrijeme da se mi kao društvo opredijelimo što želimo, ne samo zbog ovih podmuklih prijetnji. Moramo odlučiti želimo li da i dalje sve funkcionira tako da oni koji imaju veze budu privilegirani ili da pred zakonom svi budemo jednaki – poručila je Maja Đerek.