Split: Najavljen prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Konvencijom se želi u hrvatski pravni poredak, zdravstveni i obrazovni sustav uvesti pojam "roda", koji nije znanstveno utemeljen niti ga poznaje hrvatski Ustav. Time se unosi podjela između čovjekovog biološkog spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je "rod" jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija odvojene i...

Organizacijski odbor Građanske inicijative “Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju” pozvao je u petak Splićane da u nedjelju u 17 sati dođu na javni skup protiv ratificiranja Istanbulske konvencije.

Predsjednik Organizacijskog odbora Teo Klarić na konferenciji za novinare, održanoj ispred splitske crkve Gospe od zdravlja, pozvao je građane da dođu na javni skup koji će se održati na istom mjestu, kako bi odbacili Istanbulsku konvenciju jer ona “pod krinkom zaštite prava žena želi nametnuti pseudoznanstvenu rodnu ideologiju”.

Klarić ističe da hrvatski zakoni već sadrže kvalitetne odredbe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a novim Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji, usvojenim u srpnju, prenesena je i nova EU Direktiva 2012/29/EU, tako da ratifikacijom Istanbulske konvencije ne bi došlo do promjene ni jednog članka zakona na području zaštite prava žena i zaštite od obiteljskog nasilja.

“Ratificiranje Istanbulske konvencije ženama i žrtvama obiteljskog nasilja u Hrvatskoj ne bi donijela ništa novoga ni boljega od onoga što već imaju. To se može postići samo bržom i učinkovitijom provedbom postojećih zakona, djelotvornijim radom centara za socijalnu skrb, obiteljskih centara, policije, državnoga odvjetništva i sudstva, te predanijim radom službenika kojima je posao iskorjenjivanje nasilja u obitelji”, ustvrdio je Klarić.

Konvencijom se želi u hrvatski pravni poredak, zdravstveni i obrazovni sustav  uvesti pojam “roda”, koji nije znanstveno utemeljen niti ga poznaje hrvatski Ustav. Time se unosi podjela između čovjekovog biološkog spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je “rod” jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija odvojene i nepovezane stvarnosti, a to otvara Pandorinu kutiju jer će neka osoba moći kod nadležnog tijela promijeniti svoj spol običnom izjavom da živi u drugom rodnom identitetu, kaže Klarić.

Time se krše ljudska i građanska prava onih koji ne prihvaćaju koncept “roda”. “Njena ratifikacija dovela bi do ograničavanja ustavnog prava roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju vlastite djece u skladu s vlastitim filozofskim i vjerskim uvjerenjima, te do ugroženosti slobode savjesti građana koji se protive postavkama koncepta ‘roda'”, poručio je Klarić.H

G.S.

Comments are closed.