SPLITSKO STANJE UMA, NASLJEĐE KOMUNIZMA…

Nasljeđe vremena komunizma u kojem je bilo bitno „osuditi pojavu, zaštititi pojedinca“ i ušutkati bilo koji glas drugačijeg mišljenja, tada fizičkim progonom, danas ignoriranjem i omalovažavanjem...

Zagađenost vode

Unazad nekoliko mjeseci,a i godina, građani Splita suočeni su sa dilemom koju rijetko koji građanin civiliziranih sredina ima prilike susresti, napiti se vode ili ne i da li danas nositi masku na licu ili ne?

Priču svaku malo možete popratiti u lokalnim, ljevičarskim glasilima i priča je to kao i svaka druga u našemu kraju svijeta. Priča koja daje priliku svakom imati mišljenje, a mišljenje je kao i guzica, svak je ima. Da bi narodu bilo lakše imati mišljenja, postoje stručnjaci kojima je posao stvari rasvjetlavati, objašnjavati, istraživati i primjenjivati pravila struke u svakom trenutku Tako su se, napokon, sastali stručnjaci odgovorni za situaciju na splitskom odlagalištu otpada i pokušali objasniti što se zbiva. Jučer je na Karepovcu održan drugi brifing s novinarima, a gostovao je prof.dr. Franjo Plavšić, kemičar i toksikolog. Prisutni su bili i Mislav Olujić, voditelj projekta, Arsen Zoran Tonšić i Mario Mlinar, izvođači radova, te direktor Čistoće Miroslav Delić. Ono što se da zaključiti iz njihovog brifinga je da bi u ovu priču trebalo uvesti USKOK i to HITNO!!! Prije svega, treba istražiti koju ulogu ima umirovljeni toksikolog Plavšić oko sanacije odlagališta po čitavoj državi,a potom trba zaviriti u njegovu imovinsku karticu. Oko ove druge gospode se ne želim zamarati jer bi me to odvelo u zaključak kako je ovo tipična skupina hrvatskih gospodarstvenika. A od tipične skupine naših odličnika ne može se očekivati ništa pametno i to dokazuju iz dana u dan.

Prije svega, od kuda prof.Plavšiću tako određen stav oko kvalitete zraka? Zar njegov stav, kao znanstvenika, nebi trebao biti temeljen na istraživanju? A kakovo je istraživanje kakvoće zraka, kojim mjernim instrumentom je provedeno, koliko puta se je mjerila od početka sanacije i najvažnije, gdje su rezultati testiranja, možemo samo pretpostavljati? Prof. Plavšiću, Vaša titula ne znači mi ništa, vaše dociranje iritira i Vaš dosadašnji rad možete slobodno baciti niz rijeku. Možda sam ja glup i ne razumijem se u struku, ali znam da RH ne posjeduje kvalitetne istrumente za mjerenje kakvoće zraka i da ih nema dovoljno, a parametri koje mjere su smiješni i za kvalitetnu analizu i praćenje stvari nedovoljni. Napose činjenica da ih je premalo. Stoga, prof. Plavšiću, ne možete sjediti mirno i nama pričati priče iz „glave“, jer ovo je 21. st. I narod nije više nepismen. Izvolite predočiti rezultate mjerenja.

Nadalje, prof.Plavšiću, ravnateljica HZJZ-a u Splitu Jasna Ninčević je također stručnjakinja i prozivajući istu za pretjerivanje je u najmanju ruku bezobrazno i bahato, a čitajući Vaše komentare danima ispada da upravo Vi pretjerujete i to u gluposti. Evo primjera tablice rezultata testiranja pitke vode koje sam pronašao u pola minute istraživanja.

Imate li Vi profesore ovako nešto? Ako imate, možete li nam pokazati? Čudite se kako netko može uopće spomenuti Arsen, a slažete li se da je on prirodan element koji se može naći u vodi, a problem je zapravo u koncetraciji. Što je Vama zapravo smiješno?

Ono što bi građanima trebalo biti smiješno,a nije jer se radi o kvaliteti života, upravo je Vaš stav kako je sve OK i kako samo neobrazovani glupani i stručnjaci koji „pretjeruju“ to ne razumiju. Ono što je izuzetno smiješno je parametar zamućenosti, jedini parametar za koji građani Splita mogu vidjeti rezultate mjerenja. A što je sa ostalima? I koje uopće testove koristi ekipa iz splitskog vodovoda? Obzirom da preko Amazona ili ebay-a možete za 50-tak eura kupiti testove koji mjere na desetke parametara, uključujući i pesticide.

Sve u svemu, ova priča je „samo“ još jedna u nizu, a u kojoj je vrlo razvidna nebriga, neodgovornost, laž, vjerovatno korupcija, zasigurno neki oblik nepotizma, a nažalost i nedostatak inteligencije naših upravljača. Nasljeđe vremena komunizma u kojem je bilo bitno „osuditi pojavu, zaštititi pojedinca“ i ušutkati bilo koji glas drugačijeg mišljenja, tada fizičkim progonom, danas ignoriranjem i omalovažavanjem. Nezgodna stvar kod ove priče je, a bez obzira kakovo mišljenje ima svaki od nas, što se radi o vodi, a krenuti objašnjavati koliko je voda važna je gubljenje vremena. Ja, kao laik, mogu dopustiti sebi smatrati kako je i jedan od razloga neobično velikog broja oboljelih u RH i kvaliteta pitke vode. Profesore Plavšiću, Vaša pripćenja je mučno gledati i napad su na inteligenciju prosječnog građanina. Jednom ćete morati objaviti rezultate testiranja jer ova priča tek započinje, a moj savjet Vama, usuđujem se, oprezno sa izjavama do tog trenutka.

Napisao/Željko Petko

Comments are closed.