Spomendan Rujanskog rata obilježen na Žirju i u Vodicama (FOTO)

Rujanski rat-obljetnica

U sklopu obilježavanja 26. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, danas se obilježila godišnjica Policijske obalne topničke bitke Žirje paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u žirjanskoj crkvi sv. Marije te obilaskom topničke bitnice Zvizdulje na Žirju, a obilježavanje u Vodicama započelo je rekreativno biciklističkom vožnjom ‘Srcem protiv čelika’.

Na topničku bitnicu Zvizdulje stigli su vojni i policijski zapovjednici Miro Alić, Željko Baltić i Nikola Vukošić gdje su uz ostale sudionike govorili o samom tijeku i organizaciji bitke.

U vojarni Koromašna organiziran je zajednički ručak i druženje uz balote.

Obilježavanje u Vodicama započelo je na Trgu hrvatskih mučenika otkud je krenula rekreativno biciklistička vožnja ‘Srcem protiv čelika’.

Program se nastavio mimohodom branitelja od Obale Vladimira Nazora do Trga hrvatskih mučenika gdje su predstavnici grada Vodica, županije i policije te predstavnici braniteljskih udruga Grada Vodica, udruga majki poginulih branitelja i predstavnici političkih stranaka Grada Vodica položili vijence na spomeniku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Podsjetimo, oglašavanjem uzbune opće opasnosti na današnji dan prije 26 godina, u 17, 57 minuta službeno je počela Bitka za Šibenik koja je trajala do 23. rujna i bila je prekretnica u obrani Hrvatske. Tog 16. rujna tenkovi JNA krenuli su prema Šibeniku, a popodne se oglasila prva uzbuna i krenula je povijesna bitka koja će rezultirati zarobljavanjem velikog broja brodova Jugoslavenske ratne mornarice, osvajanjem vojarni oko Rogoznice i na Žirju, obaranjem aviona JNA i odbijanjem neprijatelja daleko od grada.

Cijelu FOTOgaleriju obilježavanja u Vodicama pogledajte FOTO na ovom linku.

A.G.