Sportaši na Olimpijskim igrama u Tokiju neće moći u katoličke crkve

Podsjetimo, nije rijetkost da olimpijci svjedoče svoju vjeru...

Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Crkvene vlasti u Tokiju zatražit će od sportaša koji sudjeluju na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama da ne posjećuju katoličke bogomolje…

Odluku je donio tokijski nadbiskup Tarcisio Isao Kikuchi, istaknuvši kao uzrok novo širenje zaraze koronavirusom zbog čega su japanske vlasti na širem području glavnog grada proglasile izvanredno stanje, prenosi bitno.net.

priopćenju objavljenom jučer, nadbiskup Kikuchi podsjetio je da će se sportska događanja u Tokiju održati bez prisustva gledatelja, ali da “okupljanje velikog broja sportaša i njihovog pomoćnog osoblja iz raznih dijelova svijeta budi zabrinutost” zbog mogućeg širenja zaraze.

“Posljednjih nekoliko godina Tokijska nadbiskupija razmatrala je kako urediti da svaka župa odgovori na duhovne potrebe velikog broja ljudi koji su trebali doći u Japan na ovaj međunarodni događaj. Ipak, odlučili smo otkazati sve planove te stoga ni na koji poseban način nećemo biti uključeni u Olimpijske i Paraolimpijske igre.”

“Također, svi koji će u to vrijeme doći u u Tokio dobit će informacije o mjerama opreza protiv zaraze virusom COVID-19 u župama te će od njih biti zatraženo da se suzdrže od posjeta crkvama.”

Crkve će pak biti otvorene za lokalne vjernike, ali uz znatne restrikcije.

Olimpijske igre u japanskoj prijestolnici održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza, dok će se natjecanja za paraolimpijce odigrati između 24. kolovoza i 5. rujna. Organizatori očekuju na tisuće sportaša, a među njima velik je broj vjernika koji će morati pronaći drugi oblik duhovne potpore.

Podsjetimo, nije rijetkost da olimpijci svjedoče svoju vjeru.

Japan, inače, posljednjih dana bilježi ponovni rast slučajeva zaraze koronavirusom te je tamošnja vlada odlučila proglasiti četvrto izvanredno stanje od početka pandemije.

L.K.