SRAMOTA PRAVOSUĐA U BARANJI: Načelnik općine Stevo 2020. napao ljude i vrijeđao po nacionalnoj i rasnoj osnovi, a DORH i dalje skriva prijavu!

Javnosti je već dulje poznat slučaj Cash Banda vezano za nemile događaje kada su isti napadnuti od načelnika općine Jagodnjak Steve Mlinarevića na nacionalnoj, rasnoj, stranačkoj i inoj razini, a iako je kaznena prijava otišla prema nadležnom DORH-u još u srpnju 2020. godine do danas nitko od oštećenih niti nebrojenih svjedoka nije nikada niti ispitan, a kamoli da bi bila donesena bilo kakva odluka u vezi kaznene odgovornosti Steve Mlinarevića! Za sad je jedino podnijeta optužnica vezano za uništenje tuđe stvari (harmonike i klavijatura) ali do danas nikad nije bilo niti jedne jedine pravne radnje u ovom postupku!

Vezano za kaznena djela prijetnje, nasilničkog ponašanja, te javnog poticanja na nasilje i nacionalnu mržnju DORH nije napravio – baš ništa. Nije niti odbacio kaznenu prijavu, a na brojne upite odvjetnika oštećenih su naveli da se vodi – prekršajni postupak u Belom Manastiru! Vodi se i kazneni postupak, odvojeni, za uništenje tuđe stvari, ali ne i za prijetnje i širenje nacionalne mržnje, no ni u tom postupku nije održana još niti jedna rasprava – a sudac će uskoro u mirovinu, pa sve ponovo kreće ispočetka, vjerojatno do zastare. Dakle, DORH NIJE ODBACIO prijave za kaznena djela, a govori o “prekršajnom postupku”, koji je nešto posve drugo. A zašto nikad nije ispitao niti svjedoke a niti oštećenice DORH nije objasnio!

No, da razjasnimo što se dogodilo. Stevo Mlinarević je kao načelnik Općine angažirao “Cash band” da sviraju na zabavi u povodu Petrovdana. I sve je, kako kažu članovi Cash Banda, bilo uobičajeno veselo i zabavno do približno 23.30 sati.

Prema prijavi, tuženik u pratnji nekoliko nepoznatih osoba, noseći kantu “Jupola” s nepoznatim tekućim sadržajem, prišao je s leđa Miri Nikoliću, članu benda, te mu prolio sadržaj po glavi, i pritom uništio harmoniku, električne klavijature tužitelja, a zatim fizički i verbalno nasrnuo na njih:

„J…m ti mater u p… cigansku”, rekao pred majkom napadnutog, „Govno jedno smrdljivo”, vikao je. “Nećeš nikada više ući u Bolman.”

„J… ću ti ja mater cigansku”, rekao je u trenutku kad je zbog napada glazba prestala te kada se skupila rodbina i prijatelji oštećenika te desetak drugih ljudi, tako da su to svi imali prilike čuti. Svjedoci su jednoglasni.

Odmah nakon toga tuženik Stevo Mlinarević obratio cijelom „Cash bandu” riječima:

„J… vam mater ustašku, svirate za HDZ.! Sad ću otići kući po 500 komada (oružja op.), Nećete živi izaći iz Bolmana!”, a potom je su njegovi prijatelji fizički nasrnuli na članove banda, bacajući boce piva po opremi za sviranje, te nastavili s uvredama. Inače, nejasno zašto Stevi, kao članu koalicijskog partnera vlade, SDSS-a, toliko smeta HDZ i zašto je napao bend kojeg je sam angažirao. Neslužbena je informacija da se napio, pa saznao da su svirali za nekog tko se njemu ne dopada, pa postao agresivan…

Suočeni se prijetnjama smrću, članovi benda su pobjegli i nazvali policiju, koja je ubrzo i došla. No ni tu nije bio kraj: Jedan od policajaca je pokušao fotografirati uništene instrumente i opremu, međutim, prema prijavi, Dragan Prodanović (koji je vrlo vjerojatno djelovao po nalogu i uputama tuženika) mu je oteo iz ruke mobitel pa su članovi “ Cash band” žurno spremili svoje instrumente u pratnji policijskih službenika i uputili se u Policijsku postaju Beli Manastir, a sve kako bi spasili goli život od Steve.

Stevo Mlinarević nikad nije platio bendu štetu koju mu je prouzročio, a nakon više od dvije godine još nema ni optužnice, ni suđenja. Tek prekršajni postupak, kojeg vodi sudac Savo Ivančević. Kaznena prijava međutim stoji. Kako je kazneno djelo prijetnje i širenja nacionalne mržnje postalo “prekršaj” protiv javnog reda i mira? Pa, navodno jer Stevo Mlinarević uživa zaštitu samog vrha SDSS-a. iz povjerljivih izvora neslužbeno saznajemo da je istragu zaustavio bliski prijatelj Milorada Pupovca iz Baranje.

Ovim putem postavljamo pitanje općinskom odvjetniku Borisu Sariću: Otkad su prijetnje smrću i vrijeđanje po nacionalnoj osnovi “prekršaj”? I zašto nije odbacio kaznenu prijavu, ako smatra da nije počinjeno kazneno djelo? Ako pak to ne smatra, kad namjerava ispitati svjedoke i optužnika?