Sramota! Šerbedžija je zaslužio jugoslavensko, a ne hrvatsko najveće priznanje!

I još samo to: na primjeru ovog glumca najbolje se može ustvrditi da se  „dezerterstvo“ u vrijeme Domovinskoga rata i te kako – isplatilo!...

ilustracija

Među ovogodišnjim dobitnicima najveće hrvatske nagrade za umjetnost i kulturu, našlo se i ime glumca Rade Šerbedžije. Nagrađen je za životno djelo nagradom „Vladimir Nazor“, koje dodjeljuje Ministarstvo kulture RH…

Sramota!

Naime, sad se postavlja pitanje, je li ovaj glumac nagrađen tako visokim priznanjem za životno djelo za ono što je ostvario u slobodnoj, samostalnoj i neovisnoj hrvatskoj državi ili pak za ono što je ostvario u bivšoj, propaloj Jugoslaviji?

Kad je počeo hrvatski obrambeni Domovinski rat, Šerbedžija je zajedno sa svojom obitelji napustio Hrvatsku (dezertirao), dok su njegove brojne kolege ostale tu i na svoj način pomagale u borbi protiv velikosrpske agresije. Čak je u Beogradu snimio i nekakvi „četnički“ film („Dezerter“), a sa Svetlanom Cecom Ražnatović, suprugom ratnog zločinca Arkana, snimio je i nekakvu pjesmu s nazivom „Neću protiv druga svog“, u kojoj pjeva, odnosno peva: „A ja neću, neću i neću, protiv druga svog, a ja neću, neću i neću, ne mogu protiv naroda svog“. Sa Cecom je snimio i nekakvi film!

Nakon što se „slavodobitno“ vratio u Hrvatsku (2010.) za „nagradu“ su mu dali  na „upravljanje“ dio otoka Brijuni, gdje je osnovao nekakvo svoje obiteljsko kazalište, i gdje manje-više dovodi one koji su i danas „sastavni dio Jugoslavije“. Navodno da je više u Beogradu i Banja Luci nego u Zagrebu.

Pa, što je to onda tako značajno učinio Šerbedžija za hrvatsku kulturu, tim prije što je nagrada „Vladimir Nazor“ namijenjena vrhunskim hrvatskim umjetnicima, ili bi barem tako trebalo biti?

Kad će tijekom lipnja Šerbedžija svečano primati ovu najznačajniju hrvatsku kulturnu nagradu, bit će to najveća pljuska hrvatskoj kulturi, a poglavito njegovim istaknutim kolegama, koji su za razliku od njega, branili i obranili hrvatsku državu!

I još samo to: na primjeru ovog glumca najbolje se može ustvrditi da se  „dezerterstvo“ u vrijeme Domovinskoga rata i te kako – isplatilo!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

** Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala**