SRAMOTNA IZJAVA DUBRAVKE ŠUICE: “Bilo bi nam lakše da je Istanbulsku konvenciju ratificirala Milanovićeva Vlada, ali HDZ neće odustati”

“Ne može”, odgovara Dubravka Šuica, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu, koja je angažirana u ovom pitanju...

dubravla šuica
FOTO/FAH

“Može li konzervativna desnica spriječiti ratifikaciju Istanbulske konvencije? Jer, ipak se radi o dobrim dijelom HDZ-ovoj biračkoj bazi, mada sve kritičnijoj prema politici Andreja Plenkovića, koji svoju stranku pozicionira prema centru”, zapitao je Robert Bajruši, novinar Jutarnjeg lista HDZ-ovu Dubravku Šuicu. “Ne može”, odgovara Dubravka Šuica, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu, koja je angažirana u ovom pitanju. “Ako se sjećate, premijer Plenković najavio je ratifikaciju ove Konvencije, a u međuvremenu se ništa nije promijenilo.

Prigovori koji se tiču termina ‘rod’ i ‘spol’ nisu opravdani jer radi se o jezičnom problemu prilikom prevođenja termina ‘gender’. Po mojem mišljenju, puno je važnije usvojiti Istanbulsku konvenciju i tako smanjiti mogućnost nasilja nad ženama, nego odbaciti ovaj dokument zbog riječi kao što su spol ili rod. Znam da se nekima koji su desno ovo neće svidjeti, ali je tako”, drži Dubravka Šuica.

Dubravka Šuica iz HDZ-a uvjerena je da će zastupnici Hrvatskog sabora ipak glasovati za spornu Konvenciju. A u toj parlamentarnoj većini naći će se i HDZ-ovci. “Bilo bi nam lakše da je Vlada Zorana Milanovića ratificirala Istanbulsku konvenciju. Ovako to je na HDZ-u, i vjerujem da nećemo odustati, iako će nas kritizirati dio desno orijentiranih birača. Međutim, na to moramo biti spremni želimo li spašavati žene koje su žrtve nasilja”, ustvrdila je Dubravka Šuica otkrivajući da Plenković slijedi politiku SDP-ovog Zorana Milanovića. Podsjetimo, u Hrvatskoj je odluku o potpisivanju Istanbulske konvencije donijela SDP-ova Vlada Zorana Milanovića 2012., a Andrej Plenković prije izbora 2016. godine javno je obećao da se “protivi nametanju rodne idoelogije”. Rodnu ideologiju nameće upravo ratifikacija Istanbulske konvencije.

Udruga u ime obitelji napomenula je nekoliko posljedica koje donosi Istanbulska konvencija, a na koje sada podsjećamo. Istanbulska konvencija sadrži definiciju pojma „rod“, koja bi nakon ratifikacije postala pravno obvezujuća za Hrvatsku, i tumači nasilje kao “rodno utemeljeno”. Prema Konvenciji (čl. 3. c): „’rod’ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.” Takva definicija unosi dihotomiju između čovjekova spola kao spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je “rodom”, jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija dvije odvojene i nepovezane stvarnosti, za što nema utemeljenja u realnosti ni u znanosti, već proizlazi iz ideologije.

Takva obvezujuća odredba dovela bi do sljedećih posljedica: 1. Unošenje znanstveno nepotvrđenih teza (rodne ideologije) u obrazovni sustav izmjenom kurikula, 2. Ograničavanje primarne uloge roditelja u odgoju i odlučivanju o obrazovanju vlastite djece, u skladu s vlastitim vjerskim i drugim uvjerenjima, 3. Ugroženost slobode vjeroispovijedi zbog netrpeljivosti prema vjerskim zajednicama, izazvane naukom koji se razlikuje od rodne ideologije 4. Pojava kampanja i programa koji za cilj imaju podizanje svijesti o “rodu”, odnosno promicanje rodne ideologije u neformalnim obrazovnim okruženjima, sportskim i kulturnim okruženjima, okruženjima za slobodno vrijeme te u medijima. Pojedine zemlje u kojima postoje zakoni o “rodnom samoodređenju” omogućuju, primjerice, da osoba promijeni svoj spol u osobnim dokumentima na temelju obične izjave nadležnom tijelu. Takve zakone u posljednje četiri godine donijele su Malta, Irska, Norveška, Danska, Argentina i Belgija. Izvor/Narod.hr