Srijeda, 17. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SRAMOTNE LAŽI: Kako se Hrvatski radio uključio u velikosrpsku propagandu o ‘Oluji’

Lažima o Oluji, identičnim onima koje objavljuje srpska propaganda i njeni aktivni djelatnici u Hrvatskoj, Hrvatski radio izravno ide na ruku sustavnoj velikosrpskoj propagandi kojoj je cilj oklevetati hrvatski narod i hrvatsku državu prikazati kao zločinačku i genocidnu.

Ivica Maštruko, nekadašnji ambasador SFRJ pri Svetoj Stolici, a sadašnji član Programskog vijeća HRT ovih je dana žestoko kritizirao HRT jer mu smeta način na koji javna televizija u državi u kojoj se preko 80 posto građana izjasnilo katolicima, uređuje program u vrijeme katoličkih blagdana.

Tu Maštrukovu kritiku odmah je na svom facebook profilu prenio Ivo Josipović koji se, kao što je svekolikoj javnosti poznato, izjašnjava kao agnostik. Kako bilo, Maštruko je rekao da je HRT „doista postao televizija koja ne samo da nadmašuje sve moguće obaveze prema Ugovoru HRT-a i Biskupske konferencije, nego to postaje i kontraproduktivno i u svakom slučaju odbija dobar dio gledatelja.

Ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobrog ukusa. I nisu tu u pitanju religijska osjećanja gledatelja nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama“.

Doduše, Maštruko nije to ničim argumentirao, a na upozorenja na facebook profilu kako je Hrvatska katolička država i kako nema ničeg neprimjerenog u obilježavanju blagdana Velike Gospe, Josipović, koji je,  eto, igrom slučaja bio predsjednikom RH, odgovorio je kako Hrvatska nije katolička džamahirija.

No Josipoviću se ne treba čuditi. Nakon priviđenja ustaških guja, koje su mu služile isključivo zato da lažima blati Hrvatsku, sve se od njega može očekivati. Josipović se, iako pravnik, očito nije suživio s pojmom demokracije. Pa mu tako nije jasno ili se ne može pomiriti s time da u demokratskim državama  većina odlučuje, uz poštivanje određenih kulturoloških, vjerskih i sličnih prava manjina.

Problemi nastaju kada je obrnuto, kada manjina većini nameće nešto. Uostalom, sve to možemo naučiti iz nedavne povijesti. I to naše, domaće. I sada je slično, opet smo u situaciji da dio pripadnika manjina koje bi mogli svesti pod nazivnik antihrvatstva, žele ograničiti prava i slobode većine. Čak i na pravo javnog prakticiranja vjere. Slično kao i u Titovu komunizmu na koji se majstori laži i opsjena vole pozivati.

Iako  i Maštruko i Josipović  revno prate programe HRT-a, ipak im mnogo toga promakne. Na primjer, zbog čega nisu prije koji tjedan reagirali kada je na Prvom programu Hrvatskog radija, u emisiji Dogodilo se na današnji dan, emitiranoj 4. kolovoza, izneseno niz neistina koje se tiču događanja u Oluji i neposredno nakon Oluje.

Naime, u prilogu posvećenom obljetnici vojnoredarstvene akcije Oluja rečeno je sljedeće:

U tjednima i mjesecima nakon Oluje dio pripadnika hrvatske vojske i policije na oslobođenom području ubio je nekoliko stotina srpskih civila, a na oslobođenom teritoriju zapaljeno je na tisuće kuća i drugih objekata.“

Hrvatski radio se ovom objavom uključio u iznošenje laži identične onim lažima koje su srpska propaganda i njeni aktivni djelatnici u Hrvatskoj, ranije forsirali i još to čine.

Kao i lažima zbog kojih su godinama generali Gotovina i Markač nedužni robijali. Novinari i urednici koji su objavili laž o nekoliko stotina ubijenih civila na raspolaganju su imali i mogli su citirati presudu generalima Gotovini i Markaču Međunarodnog suda u Den Haagu, u kojoj stoji kako se za 44 srpska civila moglo reći da su ubijena od strane pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Dakako, nije isključeno da je među njima bio značajan broj vojnika jer je dokazano da su se mnogi, nakon pada zločinačke tzv. SAO Krajine, presvlačili u civilnu odjeću. Zapaljenih kuća i drugih objekata također nije bilo ni približno koliko Hrvatski radio insinuira, o čemu svjedoče snimke iz tog razdoblja kao i drugi brojni dokazi predočeni na Haaškom sudu.

Uostalom, i mora se računati i na to da su velikosrpski okupatori prije povlačenja namjerno palili kuće i duge objekte, kao i na to da ih je dio stradao u vojnim akcijama. I konačno, nakon Olujepodignute su kaznene prijave i osuđeni su počinitelji tih djela.

Čak 2380 osoba je procesuirano zbog uništavanja imovine, pljačke tuđe imovine ili ubojstava. Za svako ubojstvo koje se dogodilo poslije Oluje, postoji dokumentacija, na teren je izašao istražni sudac i oni za koje se sumnjalo da su to počinili su procesuirani. Inače, brojka od 2380 ljudi odnosi se samo na procesuirane Hrvate i u nju ne ulaze zločini pobunjenih Srba koji su također palili, ubijali i pljačkali, ali su pobjegli ili su kasnije abolirani.

Ključno je, a to Hrvatski radio namjerno prešućuje, da je pravna država funkcionirala i kaznila one koji su činili spomenuta kaznena djela tako da se ne može govoriti kako je to bila službena državna politika.

Čak je i u prvostupanjskoj presudi Haaškog suda, kojom su Gotovina i Markač bili osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora, Raspravno vijeće izričito odbacilo tvrdnje da je hrvatska vlast namjerno dopustila zločine poput pljačke, paljenja ili ubojstava kako bi se Srbima spriječilo mogućnost povratka.

Ujedno je Raspravno vijeće ustvrdilo da se tadašnje hrvatsko državno vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, aktivno protivilo takvim djelima.

Urednicima Hrvatskog radija i čelništvu HRT-a (a nitko se od njih do sada nije ogradio od iznesenih laži) preporučujem da pročitaju prvostupanjsku presudu, posebno stavke 2321. i 2313. te da se žurno ispričaju slušateljima i hrvatskoj javnosti.

Jer ovo što su sada napravili izravno ide na ruku sustavnoj velikosrpskoj propagandi kojoj je cilj oklevetati hrvatski narod i hrvatsku državu  prikazati kao zločinačku i genocidnu. A toga je već dosta!

PIŠE: Silvana Oruč Ivoš

Najnovije

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...

DIP: Stigli prvi podaci o izlaznosti, odaziv veći nego 2020. godine

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je izlaznost do 11:30 u Hrvatskoj bila 24,18 posto. Podsjećamo, izlaznost na prošlim izborima 2020. godine bila je...

Emil Čić: Marksizam je ateističko oružje masonerije i sotone a njihove metode su se promijenile, ali ne i ciljevi uništenja Crkve

Foto:HAZUD.hr   Intelektualac Emil Čić od travnja 2011. je akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori, Švicarska. Pročelnik  je za umjetnost HAZUD-a. Umjetnik je s...

Sin Bake Sliškovića vodit će deseterostrukog prvaka Rusije

Foto:Hercegovina.info   Vladimir Slišković (41), sin legendarnog mostarskog nogometaša i Hajdukove ikone Blaža Bake Sliškovića, vodit će moskovski Spartak do kraja sezone. Deseterostruki prvak Rusije (22...

Hrvatski franjevac objavio video iz Jeruzalema: Mukli pucnjevi i sirene sviraju za laku noć, pitaju me jesam li živ

Foto:Pretežno Vedro / Snimka zaslona   "U kojem će ovo pravcu dalje ići, to nemam pojma. Živimo iz dana u dan. U molitvi za mir i...