Petak, 12. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SRAMOTNO I SMIŠLJENO IZVIJEŠĆE ECRI-a ili, preskupi WC papir…TKO TU KOGA?…

Prije nego što nastavim s glavnom temom moram se „nakratko“ ponovno osvrnuti na projekt HRT-a emisija NU2 i rečenici koju je izgovorio njihov pokušaj humanizacije tog projekta u obliku voditelja kao stvarne osobe, nama poznat kao Stanković. Uostalom, HRT je bitan čimbenik i u onome što želim reći vezano za izvješće ECRI-a.

Dakle, kako ja ne bih pogledao tu emisiju niti kada bih osobno bio gost, dužan sam napomenuti da je tema iskrsla na kavi s prijateljem i suborcem koji je, naravno, primio dozu negativne energije jer je ničim izazvan dirao daljinski i tu se vidi i uticaj HRT-a na zdravlje mojih suboraca. Dakle da parafraziram, reče voditelj – „… kako kaže poznati pjesnik sa ovih prostora – za idele ginu budale. …“. Kako sad nemam vremena pisati o idealima i pokušati HRT-u objasniti koliko je pogrešna i idiotska ta teza koju nam subliminarno nameću, samo ću napomenuti i onima koji su gledali emisiju objasniti kako je taj misteriozni „pjesnik s ovih prostora“ Bora Đorđević-Čorba, sjajan roker i tekstopisac, a ne pjesnik, a i deklarirani je Četnik i to nije naš problem jer čovjek je Srbin iz Čačka. A bitno je reći i to da je on pišući ovaj tekst u to doba, mislio na idealizam iz mračne kuhinje socijalizma. E sad, i ja slušam Riblju Čorbu, ali pokraj 2.380.000 rezultata koje je je izbacio Google na traženje citata poznatih o idealima, preplaćeni HRT-ov pionir odabere baš ovaj. To NIJE slučajno. U mom svijetu ne bi bilo HRT pretplate, eto jednog ideala ostvarivog bez mrtvih. A sad nazad na temu.

Sažetak izvješća ECRI-a (europske komisija protiv rasizma i netolerancije) glasi: –
– “Rasistički i netolerantni govor mržnje u javnom diskursu eskalira; glavne mete su Srbi, LGBT osobe i Romi. Sve više jača nacionalizam, posebno među mladima, uglavnom u obliku veličanja fašističkog ustaškog režima. U regionalnim medijima i na internetu, uobičajeni su rasistički i ksenofobni izrazi protiv Srba, LGBT osoba i izbjeglica, kao i uvredljiv jezik o Romima. Događaju se i fizički napadi na te skupine kao i na njihovu imovinu.”

Krasno, zar ne? Naime postoje nekakvi fizički napadi za koje ne znamo zapravo jesu li rezultat rasizma ili nečeg drugog jer nema konkretnih podataka, ali to je manje bitno za razliku od rastućeg „govora mržnje“ na društvenim mrežama ?!?!? Znači ovako, gomila uhljebljenih ljevičara i neradnika na račun poreznih obveznika iz čitave EU, prima ogromne novce da bi pratila tko psuje na Facebook-u? I to pratila samo kada desničari pljuju ostale? A šta nema nikog da bi pratio progresivnu ljevicu, „borce za socijalnu pravdu“ – antife? Pa jesu li ti idioti normalni? A kako bi bilo da sjednu na Rivu u Splitu ili Špicu u Zagrebu, Stradun, Kalalargu, ili bilo gdje u Hrvatskoj u bilo koje doba dana ili noći pa GLEDAJU i SLUŠAJU!

Upravo je sada u jeku turistička predsezona i mimo je svih očekivanja i svi ćemo imati priliku slušati što gosti misle o Hrvatima, a siguran sam da će njihovi dojmovi biti kao i ranije, kako su Hrvati predivni domaćini i Hrvatska prekrasna zemlja.

A možda uopće nije stvar u indoktriniranim neoliberalnim EU birokratima, možda je stvar u nama. Naime, izvješće je pripremljeno nakon posjeta ECRI-a Hrvatskoj u travnju 2017., a odnosi se na razdoblje do 7. prosinca 2017. E, tu je drugi detalj koji „promiče“ medijima poput HRT-a. Taj posjet je imao za rezultat ovo izvješće i zapravo se radi o sastanku ECRI-a sa pravobraniteljskim institucijama u RH. Na sastanku su uz predstavnike pučke pravobraniteljice predvođene zamjenicom Tenom Šimonović Einwalter, sudjelovali pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i njezina zamjenica Maja Gablica Šupljika te zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec.

Tom je prilikom pravobraniteljica za djecu upozorila na zabrinjavajuće rezultate istraživanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, provedenog među maturantima zagrebačkih srednjih škola u periodu od 2013. do 2015., u kojem su se ispitivale predrasude maturanata prema pripadnicima različitih društvenih skupina kao što su imigranti, homoseksualne osobe, ateisti, osobe starije dobi, psihički oboljele osobe te pretile osobe. Istaknula je kako su predrasude mladih prema pripadnicima drugih nacionalnosti, imigrantima te homoseksualnosti rezultat izostanka sustavnog građanskog odgoja u školama te učenja o temeljnim ljudskim pravima.

Aha, znači nije ekipa iz ECRI-a svojim trudom došla do nekakvih zaključaka, što je logično obzirom da su to sve ljenčine i neradnici iz svojih originalnih sredina, nego su njima referirali zamjenica Pučke pravobraniteljice, pravobraniteljica za djecu i zamijenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a na osnovi „rada“ i preporuka „strašnog“ Instituta za društvena zbivanja Zagreb. Instituta koji podržava Instanbulsku konvenciju i vjerovatno smatra da su žene u Hrvatskoj ugrožene po mjerilima neoliberalnih progresivaca i koji će biti spreman braniti laž da su žene diskriminirane u tolikoj mjeri u kolikoj bi oni htjeli da to bude.

Instituta koji u nedostatku stvarnih i opipljivih dokaza devijantnosti jednog društva, spas u teoriji o potrebi „preodgoja“ Hrvata traži u „govoru mržnje“ na društvenim mrežama? Kako znanstveno. A koliko je društvo diskriminatorno prema ženama govori i podatak da od 41 deklariranog zaposlenika tog „strašnog“ instituta, 13 je muškaraca. A obzirom da je tamo Jokić i njemu slični koji zagovaraju rodnu ideologiju zapravo nismo ni u to sigurni jer po njima i njihovoj nakaradnoj pseudoznanosti, spol je socijalni konstrukt i stoga podložan promjenama u bilo kojem trenutku! Blesavo, ali kako u upravnom vijeću sjedi Nino Raspudić možda ima nade, a možda je i Ninu preugodno u ulozi kamilice i nazovimo to nekoj intelektualnoj oporbi radikalnim ljevičarima poput Jokića. Kamilica je OK jer ionako „…za ideale ginu budale.“, zar ne Nino?

Svo ovo pljuvanje po Hrvatskoj i nametanje hrvatskim ljudima tereta koje nam tovari ljevica kojoj nije dovoljno „silovanje“ razuma ustaštvom kao najgorim oblikom nacizma, gorem od samog nacizma, ne bi bilo moguće da imamo premijera koji u suradnji s predsjednicom i predsjednicu koja u suradnji s premijerom ŠTITI hrvatski narod kao svoje dijete! Neshvatljivo je da ovo dvoje dopuštaju sastavljanje neistinitih i netočnih i ako ništa drugo, jednostranih analiza našeg društva.

A možda i nije toliko neshvatljivo kada uzmemo u obzir varijantu da je Plenković lik koji je „odgojen“ i školovan u EU i za EU i ako znamo da mu se smiješi predsjedavanje Vijećem Europe. Iz tog razloga ne možemo očekivati da Plenković “upozori“ HRT na nedopustivu uređivačku politiku obzirom da se to leglo prekobrojnih uhljeba plaća novcem građana i to na dva načina, porezom i pretplatom, niti možemo očekivati da nazove nekog iz EU kako bi ih upozorio da nije baš tako kako kaže ECRI. Ne, Plenković će ovo izvješće iskoristiti kao prigodu da pokaže svojim „gazdama“ kako je spreman i dalje provoditi plan EU-a, kakav god on bio i da je spreman na preuzimanje uloge koju su mu namijenili. Jer, ako se može u „svojoj“ kući tako ponašati onda je spreman na sve i ako može riskirati izbore jer ga čeka karijera bez obzira na ishod, onda je to čovjek za progresivnu Europu.

A sve to zbog „govora mržnje“ koji nije ništa drugo nego preimenovani „verbalni delikt“, prekršaj izgovorene riječi sa posljedicama kao što su robija, mučenje ili smaknuće, poslastica za radikalne ljevičare!?!? I to ne na ulici već na internetu – virtualnoj stvarnosti. Sve to radi činjenice da nisu mogli naći dovoljno materijalnih dokaza koji bi upućivali na ozbiljan problem u društvu!?!?

Da zaključim, Hrvati nemaju ništa protiv homosexualaca, ali bi mogli imati protiv pedera i problem je što ovih drugih imamo previše. Ja znam što to znači u našem domaćem kontekstu, a Vi premijeru objašnjavajte anemičnim birokratima Europske Unije, što to mi točno mislimo kada to kažemo.

Željko Petko / pukovnik u miru

Najnovije

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...

Biblijska poruka 12.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko će nahraniti toliki silan svijet?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,1-15 Ode Isus na drugu stranu Galilejskoga, Tiberijadskog mora. Slijedilo ga silno mnoštvo jer su gledali znamenja što ih je činio na...

General Tolj za RTV Herceg-Bosna: Obnoviti Herceg-Bosnu i pokrenuti reviziju haške presude Hrvatima u BiH

Foto:Screenshot/RTV Herceg-Bosna   „Nisam nikada bio političar niti sam to želio biti. Na ovo me natjerala muka i nevolja. A savjest mi je rekla da moram...