Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SRAMOTNO: KARLOVAC ĆE DOBITI ULICU – JOSIPA BOLJKOVCA?! Mesić i Nobilo organizirali tribinu!

Sve su glasniji povijesno revizionistički zahtjevi da se ulice imenuju po raznim udbašima i komunističkim zločincima, pa je izgleda na red došao i Josip Boljkovac. Kao i ostatak UDBE i on se ukrcao na Tuđmanov vlak na vrijeme, i umro kao ugledni građanin, nakon što je oslobođen optužbi za ratne zločine na kraju 2. svjetskog rata. Suđenje je bilo tragikomedija, a mediji su jamrali da nije u redu suditi “tako starom čovjeku”, zaboravljajući koliko su godina imali Andrija Artuković i Dinko Šakić kad im je suđeno. Godine, naravno, nisu nikakav razlog da se nekom ne sudi za zločin koji ne zastarijeva. No to ne važi za antifašiste.

Prijedlog, iznesen prvo preko Jutarnjeg lista iz pera Borisa Vlašića, već u naslovu sve govori: “Hoće li HDZ dati trg partizanu i prvom ministru unutarnjih poslova, kojeg je progonio Karamarko?”. I onda podnaslov: “Bio je antifašist, komunist i partizan, ali i žrtva Karamarkove borbe za preuzimanje HDZ-a”.

Potreban je vrhunski cinizam i nemoral za proglasiti Boljkovca “žrtvom”: To je otprilike kao proglasiti Slobu Miloševića “žrtvom progona haškog suda” i zanemariti sve što je u životu radio. Kao i njegov sudrug iz UDBE, i Boljkovac je bio naredbodavac i izvršitelj brojnih ubojstava, i šef zloglasne komunističke tajne policije u njenom najkrvavijem periodu revolucionarnog terora, od 45. pa do sredine pedesetih, kad se glava gubila iz bilo kog razloga, a i bez razloga ako se netko nije sviđao šefovima UDBE – ili je imao neku imovinu na koju su bacili oko.

No, da, kako piše Vlašić: “Može li HDZ podnijeti da jednom antifašistu, komunistu i partizanu, ali i osnivaču HDZ-a dodijeli ulicu u gradu kojim vlada, pitanje je koje će se sutra postaviti na tribini u Karlovcu”.

I održana je. Tko je govorio na tribini? To vas neće začuditi: Stipe Mesić, Anto Nobilo, Petar Fleković, Danko Plevnik. Naravno da će se udbašija založiti da se “zaslužnom građaninu” iz njihovog brloga da ulica! Zaslužnom za brojne ljudske tragedije, za brojnu siročad, za puna groblja. A o imenovanju trga ili ulice će odlučivati lokalni HDZ – kojeg vodi gradonačelnik Damir Mandić.

Nakon što je nahvalio njegovo gradonačelnikovoanje Karlovcem u “kojem je mnogo toga izgrađeno” Vlašić navodi, “Boljkovac je bio i žrtva Karamarkove borbe za preuzimanje HDZ-a pa je 2011. godine uhićen pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine počinjene na području Karlovca nakon Drugog svjetskog rata. Karamarko je tada potenciranjem tvrdog revanšističkog nacionalizma htio proganjati one koji su mogli biti odgovorni za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata te je takvom politikom, uz suradnju Milijana Brkića, postao predsjednik HDZ-a.

Stvarno, proganjati ratne zločince, koji revanšizam! Treba im dati ulicu jer su toliko toga sagradili! Treba li možda onda i Ante Pavelić dobiti ulicu u Zagrebu jer je izgradio bolnicu Rebro?

“Boljkovac je tada bio, činilo se Karamarku, ministru unutarnjih poslova, idealna meta. No, pokazalo se da su optužbe protiv njega lažne i da Boljkovac nije ni bio u Karlovcu niti je ikako povezan s ubojstvom nekoliko imućnijih Karlovčana nakon Drugog svjetskog rata. Ali, svima je u sjećanju ostalo kako 91-godišnjeg čovjeka, koji se kreće uz pomoć štaka, nema namjeru bježati, niti raspolaže oružjem, hapse pripadnici specijalne policije skriveni iza fantomki”, nasetavlja svoju žalopojku odvjetnik jedne od najzloglasnijih zločinačkih organizacija ikad – UDBE, koja se ni po čemu nije razlikovala od svog nacističkog pandana, Gestapa. Ili ruskog KGB-a, koji je izrodio Putina. Je li tako Vlašić plakao kad su stare naciste izvodili pred sud?

No evo što je rečeno na tribini: “Analizom smo zaključili da su svi bitni objekti u Karlovcu napravljeni od 1963. do 1969. Držimo da je Boljkovac bio jedan od najvažnijih gradonačelnika u novijoj povijesti Karlovca”, rekao je Nobilo.

Udbaški odvjetnik je poručio da ne vide problem u tome što je na vlasti Hrvatska demokratska zajednica jer, kako je objasnio, ako je Boljkovac bio dobar Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku, zašto ne bi bio dobar i HDZ-u. Samo je zaboravio da ga je Tuđman smijenio odmah nakon ubojstva Reihl Kira, koje je kao ministar policije pokušao podmetnuti Šušku, pa mu Tuđman nije povjerovao.

Nobilo je istaknuo i da nema kontroverzi u Boljkovčevom djelovanju za Drugog svjetskog rata i poraća, da su one raščišćene u kaznenom postupku kada je Boljkovac oslobođen odgovornosti, a da su taj postupak pokrenuli Tomislav Karamarko i Milijan Brkić kada su htjeli pomaknuti HDZ udesno. Dakle, oslobođen je tijekom sudske farse i to je dokaz da “nema kontroverzi!”

Usto je podsjetio da se Boljkovac susreo s, kako ga je nazvao, “vođom hrvatskih Srba Jovanom Raškovićem”, da je otišao u Knin i Pakrac. “U Gorskom kotaru je spriječio pobunu. Boljkovac nije doživio neugodu, čak i ako se nije na terenu dogovorio. Uvijek su ga tretirali s uvažavanjem”, kaže Nobilo. To je jedino istina: S četnicima si je uvijek bio dobar.

Mesić je pak na tribini podržao “mir u Ukrajini”, drugim riječima njenu okupaciju: ““Sada nas opet pozivaju da budemo na pravoj strani. Volio bih da je Joža živ jer bismo vjerojatno drugačije komunicirali. Ovo je vrijeme uzburkano. Na jednoj strani imamo gospodarski rat između Sjedinjenih Država i Kine te Sjedinjenih Država i Rusije, predstavnički rat u Ukrajini i brutalan propagandni rat. Nije lako uspostaviti ravnotežu. Kada smo branili Hrvatsku nismo mogli uvoziti oružje – imali smo samo ono koje smo oteli agresoru ili ono koje smo kupili na crno. Sada milijuni tona oružja dolazi u Ukrajinu. Kineski predsjednik je predložio da se prestane ubijanje. Novine pišu koliko je ubijeno Ukrajinaca, a koliko Rusa, a nigdje ne piše kako doći do mira. Svaki rat ima ciljeve. Koji je ovdje cilj, čekati da pogine zadnji Ukrajinac i zadnji Rus, ili je nastupilo vrijeme pregovora, kako kaže i sam Henry Kissinger?”

Plevnik je pak rekao, Boljkovac je “vjerovao u osobe, neovisno o njihovom vjerskom, rasnom, nacionalnom i spolnom identitetu”. “Uvijek je više davao drugima no što je dobivao. Bio je oličenje skromnosti jer ga je mnogo više zanimalo što može učiniti za svoj Karlovac, Hrvatsku i Jugoslaviju. Kad je 1972. pao u nemilost izgubio je građansko pravo na javno djelovanje. Zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću bio je praktički konzerviran na svome imanju u Vukovoj Gorici”, rekao je.

Pa eto, tako divan čovjek! Tko mu ne bi dao ulicu! Hoće li mu je HDZ dati? Zna se!

Najnovije

Sve se (opet) vrti oko Srba

Foto:Katolički tjednik   I tri desetljeća nakon što je "Oluja" velikosrpski san pretvorila u noćnu moru, Srbi – umalo ne rekoh hrvatski! – i dalje igraju...

Selak Raspudić o raskolu u Mostu: Zbog Miletića sam odbila biti na listi

Foto:Dnevnik.hr   Sredinom travnja, podsjetimo, zaiskrilo je između Marije Selak Raspudić i Miletića oko pitanja pobačaja. Nakon što je ona izjavila da je pobačaj temeljno pravo...

Penava poslao poruku Plenkoviću: Tko god krene tim putem, kreće putem koji nije dobar

Foto:Domovinski pokret   Počeli su službeni pregovori o sastavljanju parlamentarne većine. Iz Domovinskog pokreta poručuju da su spremni na sve opcije, ali ne pod svaku cijenu....

Biblijska poruka 24.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isusova riječ kao sudište svijetu

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 12,44-50 Povika Isus: »Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla; i tko vidi mene, vidi...

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...