Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SRBI BIJESNI, “EU SLAVI STEPINCA NA ZAHTJEV USTAŠKOG REŽIMA U ZAGREBU”. Dačić: “Žalit ćemo se!”

Nakon najave da će se konferencija posvećena blaženom Alojziju Stepincu, pod nazivom „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“ održati u utorak, 21. ožujka 2023. u Europskom parlamentu brojni srpski mediji su doslovno podivljali, a reagirali su i političari, te je to jedna od glavnih tema u emisijama poput “Dobro jutro Srbijo” na Happy Tv.

 

“Srbija će se žaliti na odluku Europskog parlamenta da bude domaćin konferencije posvećene Alojziju Stepincu, koji je zajedno sa poglavnikom ustaške NDH Antom Pavelićem aktivno sudjelovao u genocidu nad Srbima!”, najavio je šef diplomacije Srbije Ivica Dačić koji tvrdi da su dužnosnici Europskog parlamenta “ponovno dopustili da se ta institucija koristi za promociju i slavljenje ustaških zločinaca”. Prema njegovim riječima, međutim, ne vjeruje da će se na tome stati “jer Europski parlament gotovo uvijek ima isti odgovor: svaki europarlamentarac ima pravo organizirati takve događaje, a to nije stav EP-a”.

– Dakle, daju prostora i tako aktivno sudjeluju u veličanju ustaških zločinaca, a onda se službeno ograde od svega i to je to. I tako do iduće promocije Stepinca… Licemjerno do zla boga! – ističe Dačić.

To je strategija da se Stepinac proglasi svecem i time negira genocidni karakter NDH. Pokušava se dokazati da je Stepinac bio human i da se Paveliću “žalio” na Jasenovac, a svi znaju da se nikada nije odrekao NDH i ustaškog režima, smatra Miodrag Linta, čelnik “Saveza Srba iz regiona”.

Povjesničar Aleksandar Raković ocjenjuje da će Hrvati računati na postojeće antirusko i antipravoslavno raspoloženje i pokušati iskoristiti taj val da dođu do povoljnije situacije za Stepinca, jer sada nije dobro i papa Franjo ga neće proglasiti svetim. – Članovi Europskog parlamenta danas uzvikuju nacistički pozdrav ‘Slava Ukrajini! ‘, a onda Hrvati računaju da će to biti normalno i da će uskoro europski parlamentarci klicati ‘Za dom spremni!’ Unatoč tome što je papa Franjo odlučio ne potpisati kanonizaciju Stepinca dok je on živ, očito je da Hrvati od toga neće odustati. Pokušat će promovirati Stepinca, krivotvoriti njegovu ulogu u Drugom svjetskom ratu, krivotvoriti njegov lik i djelo kako bi dobili amnestiju za zločine počinjene nad Srbima, Židovima i Romima za vrijeme NDH – upozorava Raković.

Mediji: “EU na zahtjev ustaša iz Zagreba slavi Stepinca”

I brojni mediji na svojim naslovnicama napadaju Europsku uniju ali i hrvatsku vladu.

Naslovi poput “EU slavi Stepinca” – Pavelićevog kardinala proglasili za mučenika”, ili “Konferencija o USTAŠKOM ZLOČINCU u srcu EU” samo su neki od mnogih koji su osvanuli u tiskovinama na novinskim kioscima i internetskim portalima širom Srbije. U tekstovima se navodi kako Europski parlament na zahtjev ustaškog režima u Zagrebu organizira konferenciju o nadbiskupu koji je tijekom II. svjetskog rata surađivao s poglavnikom NDH i sudjelovao u zločinima nad Srbima.

“VELIČAJU STEPINCA U SRCU EU: Skandalozna konferencija u Evropskom parlamentu o zločinačkom hrvatskom kardinalu”, glasi naslov u Novostima. “Iako do njegove kanonizacije nije došlo, a ova tema je neko vrijeme bila “skinuta” s dnevnog reda Vatikana, 21. ožujka kontroverzni nadbiskup, odgovoran za prisilno prevođenje na katoličku vjeru i ignoriranje masovnih ubojstava Srba u logorima, govorit će se u superlativu i u srcu EU”, pišu oni.

Kurir pak prenosi riječi Save Štrbca: “Sljedeća godina je superizborna godina, nakon nje slijede EP i parlamentarni izbori u Hrvatskoj, a potom i predsjednički. Zato je, po meni, ovo početak predizborne kampanje, prije svega imajući u vidu da je članica HDZ-a. Naime, onaj tko dobije glasove katoličkih vjernika i većine braniteljske populacije u Hrvatskoj pobjeđuje na izborima”, smatra Štrbac, koji podsjeća da je Stepinac pred komunističkim sudom osuđen i zbog suradnje s Nijemcima, Talijanima i ustašama, kao i katoličenja pravoslavaca, te da je nakon završetka rata surađivao s ustaškim elementima.

Informer pak u utorak pod naslovom EUROPSKA SRAMOTA! Konferencija o USTAŠKOM ZLOČINCU u srcu EU, zastupnici u Europskom parlamentu PREISPITUJU život “BLAŽENA STEPINCA?!”, i kasnije u srijedu pod naslovom “EU SLAVI STEPINCA! PAVELIĆEVOG KARDINALA PROGLASILI ZA MUČENIKA! Skandalozan potez zvaničnika u Briselu!”, piše:

“Europska unija, vjerovali ili ne, slavi Alojzija Stepinca, ustaškog nadbiskupa koji je tijekom Drugog svjetskog rata surađivao s poglavnikom NDH Antom Pavelićem i sudjelovao u zločinima i etničkom čišćenju Srba!

Europski parlament, na zahtjev ustaškog režima u Zagrebu, 21. ožujka bit će domaćin konferencije posvećene Stepincu pod naslovom ‘Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade’!?! Ovaj sramotni događaj organizira europarlamentarka Željana Zovko iz Hrvatske demokratske zajednice.”

Osim toga, srpski mediji navode kako su Hrvatski europarlamentarci već i ranije organizirali izložbu o Stepincu u Europskom parlamentu, zbog čega je prosvjedovalo veleposlanstvo Srbije u Bruxellesu.

Podsjetimo, navedeni događaj u Europskom parlamentu, kao domaćin, organizira europarlamentarka Željana Zovko (HDZ, EPP). Prema službenim najavama, konferencija će okupiti istaknute govornike koji će dati svoj osvrt na život i ostavštinu bl. Alojzija Stepinca, uključujući mons. Jurja Batelju koji će predstaviti svoju knjigu o Stepincu, zatim mons. Hrvoja Škrleca, savjetnika u Apostolskoj nuncijaturi pri Europskoj uniji, povjesničare dr. sc. Esther Gitman i dr. sc. Robina Harrisa te don Ivana Vučka, župnika iz Krašića. Konferencija je otvorena za javnost, a prijave za sudjelovanje su moguće na internetskoj stranici EU do 17. ožujka 2023. godine.

Najnovije

Kongres odobrio Ukrajini milijarde dolara; Rusija: To će uništiti Ukrajinu

Foto:Screenshot HRT   Nakon što su republikanci tjednima odgađali glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa, večeras je napokon prihvaćen paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara....

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....