Petak, 21. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Srbi ne žele „ni čuti“ za Hrvate u svojoj državi! Dokle?…Srbi u Hrvatskoj imaju sva prava, a Hrvati u Srbiji nikakva!

Srbi u Hrvatskoj imaju sva prava, a Hrvati u Srbiji nikakva…

O tome je u tv emisiji Nedjeljom u dva (18. 4. 2021.) govorio i predstavnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Ne znamo je li tu emisiju gledao i slušao notorni Milorad Pupovac, kojem se uz ostalo dozvoljava da i usred Zagreba, na račun hrvatskih poreznih obveznika, svaki tjedan objavljuje i politički  bilten „Novosti“ u kojem neprestano traži i zahtjeva sve veća prava manjinske skupine, a nema broja te publikacije a da se ne “pljuje i bljuje“ po svemu što hrvatski diše.

Na te i druge provokacije hrvatska državna vlast šuti.

A kad Žigmanov kaže da u Vojvodini i Srbiji Hrvati nemaju nikakva prava, da ih nema čak ni u tijelima političke vlasti te da ih srbijanski predsjednik uopće „ne doživljava“ iz Hrvatske nema baš nikakvog odgovora.

Što po tom pitanju radi hrvatski veleposlanik (Hido Biščević) u Beograd? Ništa!

Neki u šali kažu da „spava zimski san“ ili da „igra kolo“ sa svojim domaćinima!

Hrvati u Vojvodini i Srbiji neprestano su šikanirani (sjetimo se samo provokacija ratnog zločinca Vojislava Šešelja). Isto ili slično (još i gore) neprestano čitamo i slušamo kako prolaze Hrvati u Bosanskoj Posavini, odnosno Republici Srpskoj.

Žigmanov je istaknuo da im se, bez sankcija, prijeti i oružjem, da im se govori da će ih „pobiti kao stoku“.

Kad u Hrvatskoj, a poglavito u Vukovaru netko na nekoj zgradi  napiše neki grafit  protiv Srba, Pupovac i njegovo društvo odmah sazivaju konferencije za novinare, objavljuju biltene i slično i pričaju priče o ugroženosti Srba te o tome kako se  u našoj državi budi nacizam i fašizam, kako se „vraća“ Jasenovac“ i tome slično.

Pupovac jedino nije došao u Pakrac kad je jedan Srbin, krajem siječnja ove godine, bacio bombu na tri radnika HEP-a, jer su mu došli isključiti struju. Taj događaj se „zataškao“, kao i niz drugih političkih i inih incidenata u kojima su sudjelovali ili sudjeluju ljudi srpske narodnosti.

Kad je u pitanju etnički motivirano nasilje ili govor mrže prema Hrvatima u Republici Srbiji ništa se ne događa. Svi šute. Dokle?

Srbija ne želi surađivati ni po pitanju nestalih u vrijeme hrvatskog Domovinskog rata, ne želi platiti ni ratnu odštetu (pravnici kažu kako je to „komplicirano“ pitanje“), ne žele vratiti sve što su opljačkali u vrijeme agresije, ne žele čak ni priznati da su tenkovima iz Beograda, Novog Sada i Ništa ubijali nevine Hrvate u Vukovaru i drugdje.

A hrvatska diplomacija i o tome šuti.

Još malo pa će i djeca u školi učiti „kako su se slabi i nezaštićeni  Srbi branili od nasrtaja Hrvata, koji su im željeli uzeti njihovu zemlju usred Hrvatske!“.

A što je sa Hrvatima u Srbiji i Republici Srpskoj?

Kad je recimo HRT objavio reportažu o Hrvatima koji su „tamo daleko“ uistinu „građani drugog reda“, ili kad su izravno pitali Vučića – zašto nema ni jednog Hrvata u njihovim najvišim državnim institucijama (kao Pupovca, Miloševića i sličnih u Hrvatskoj), ili pak kad će Hrvati u Srbiji moći objavljivati i neki svoj tjednik (usred Beograda) poput Pupovčevih „Novosti“ i hoće li takve novine financirati Vlada RS?

O tome se nažalost ne govori i ne piše.

Namjerno se preokreću stvari, pa ispada da je ratni pozdrav HOS-ovaca najvažnije pitanje odnosa između Hrvata i Srba!

Da pukneš od smijeha!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)Vezane vijesti;

Žigmanov u NU2 o položaju Hrvata u Srbiji: Prijete da će doći s automatskom puškom i pobiti nas kao stoku

Najnovije

TV ignorira Gospin poziv

Prije pet dana nešto se promijenilo u našim životima. Djevica Marija pozvala je cijeli svijet na brdo ukazanja u Međugorju, da se moli svaki...

Don Josip Mužić: Razaranje Crkve služi i tome da se neopredijeljeni opredijele

Foto:Ilustracija   Kad sve ljudsko zakaže u Crkvi, od udruga do institucija, od župnika do biskupa, kad nam obeščaste i oduzmu mjesta bogoslužja, te iskrive i...

21. lipnja 1992. operacija ‘Miljevci’ – pripremljena u tajnosti i provedena u jednom danu

Foto: Screenshot/HRT   Na današnji dan, 21. lipnja 1992. godine počela je operacija „Miljevci” kojom je Hrvatska vojska oslobodila 108 kilometara kvadratnih i sedam hrvatskih sela...

Penava: Još ovaj put ćemo napraviti ustupak po pitanju Pupovca i SDSS-a

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove jednoglasno je i bez rasprave prihvatio prijedlog da Milorad Pupovac bude na čelu Odbora za ljudska...

Biblijska poruka 21.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ništa na zemlji ne prisvajajte sebi

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 19-23 Reče Isus svojim učenicima: »Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci...