SRBIJA se približava NATO-u, održat će zajedničke vježbe, RUSIJA: “Pratimo vas”

Vojska Srbije će ove godine održati vojnu vježbu “Platinasti vuk” s pripadnicima američke vojske i zapadnih partnera. Time će prekinuti moratorij na sudjelovanje u bilateralnim i multilateralnim vježbama sa svim partnerima, uveden nakon početka rata u Ukrajini, piše Istraživačko-izdavački centar Demostat.

Srbija je krajem veljače 2022. donijela odluku, sukladno zaključcima Vijeća za nacionalnu sigurnost i polazeći od načela vojne neutralnosti, da Vojska Srbije obustavi sve vojne vježbe s inozemnim partnerima, kako s Istoka, tako i Zapada, do daljnjega.

U međuvremenu je Vojska Srbije održala vojne vježbe, ali ne sa stranim partnerima, pa će “Platinasti vuk”, prema Demostatu, biti prva multilateralna vojna vježba od izbijanja sukoba u Ukrajini.

Aktiviranje međunarodnih vojnih vježbi 23. ožujka spomenuo je i viši savjetnik američkog State Departmenta Derek Scholle, zahvalivši na Twitteru predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konstruktivnom angažmanu u Ohridu, ali i na “ponovnom angažmanu s SAD u obrambenim vojnim vježbama” s hashtagom “#PlatinumWolf”.

Demostat navodi da se održavanje vojnih vježbi sa zapadnim partnerima “može čitati i kao jasan pokazatelj smjera u kojem je Srbija krenula”. To je očito smjer odmaka od Rusije i prema Zapadu, odnosno članstvu u NATO paktu. Taj centar navodi da je odlazak načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića početkom veljače u Washington, gdje se sastao s načelnikom Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD generalom, bio pokazatelj te tendencije.

Kako je tada priopćeno, na sastancima je bilo riječi o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u svijetu i izazovima u regiji, kao i o bilateralnoj suradnji Srbije i SAD-a.

Rusija: Pažljivo pratimo

Rusija će vrlo pažljivo pratiti vojne vježbe “Platinasti vuk” koje Srbija izvodi sa SAD i još 10 zemalja, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Što se tiče spomenutih vježbi, svakako ćemo ih vrlo pažljivo pratiti”, odgovorio je Peskov na novinarsko pitanje brine li Rusiju namjera Srbije da održi vojne vježbe sa SAD-om. Prema njegovim riječima, pritisak na Beograd da zauzme anti- Ruski stav ne prestaje.

“Stalno se pokušava pridobiti Srbija na stranu onih koji se drže antiruske pozicije. Znamo da je Beograd pod strašnim pritiskom, pritiskom bez presedana”, zaključio je glasnogovornik Kremlja.