SRBIJA: Srušio zgradu raketnim bacačem

Policija je uhitila mladića koji je u četvrtak nadomak vojvođanskog grada Rume ručnim raketnim bacačem ispalio projektil i srušio napušteni objekt u blizini željezničke postaje, objavili su regionalni mediji.

Eksplozija se dogodila oko 14 sati u mjestu Platičevu i prouzročila urušavanje manje zgrade no nitko nije ozlijeđen.

Prema neslužbenim informacijama uhićena je osoba u dobi od 25 godina koja je prethodni dan puštena s neuropsihijatrijskog liječenja.

Blic neslužbeno doznaje da je desetak minuta nakon raketiranja zgrade stiglo nekoliko policijskih patrola.

„Utvrđeno je da bukti požar na staroj, napuštenoj zgradi stanice. Odmah su pozvani i vatrogasci koji su ubrzo lokalizirali, a zatim i ugasili požar“, objavio je dnevni list „Blic“ navodeći da je pričinjena veća materijalna šteta.

Policija ga sumnjiči za počinjenje kaznenog djela nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i promet oružja i eksplozivnih materijala i teškog djela protiv opće sigurnosti, a u vezi s izazivanjem opće opasnosti.

Srbijanski mediji navode da se nakon masovne pucnjave u školi, kada je učenik u beogradskoj OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio osam vršnjaka i čuvara škole, kao i nakon masakra u Mladenovcu kada je Uroš B. (21) ubio osam osoba, učestalo događaju novi incidenti.

Kao odgovor na dva masovna ubojstva Ministarstvo unutarnjih Srbije pozvalo je građane da između 8. svibnja i 8. lipnja predaju neregistrirano oružje, objavio je nedavno BBC, servis na srpskom jeziku.

Tijekom prva četiri dana kampanje predan je 9.401 komad oružja, više od 400.000 komada municije i 884 minsko-eksplozivne naprave.

Procjenjuje se da civilno stanovništvo na Balkanu ima devet puta više oružja nego vojska i policija, pokazala je globalna Anketa o lakom oružju (Small Arms Survey) iz 2018. Godine, naveo je BBC.

Taj medij dodaje da Srbija i Crna Gora dijele treće mjesto u svijetu po broju oružja u rukama civila, iza SAD i Jemena.