Srpski logor; U Kninu obilježen Dan logoraša i obljetnica razmjene logoraša u Tepljuhu

Torture kojima smo kao logoraši svjedočili, a koje na žalost i dan danas ostaju duboko urezane u naša sjećanja kao i sjećanja na sve suborce i supatnike koji su na najsvirepiji način mučeni i ubijeni...

foto-facebook

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja u Kninu je obilježen Dan logoraša kao i obljetnica razmjene logoraša u Tepljuhu.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Stare bolnice u Kninu prisjećamo se svih logoraša, zatočenih hrvatskih branitelja i civila koji su tijekom Domovinskog rata bili dovođeni u kninski logor od strane srpskih terorističkih paravojnih formacija.

Torture kojima smo kao logoraši svjedočili, a koje na žalost i dan danas ostaju duboko urezane u naša sjećanja kao i sjećanja na sve suborce i supatnike koji su na najsvirepiji način mučeni i ubijeni.

Stoga obilježavamo današnjih dan kao Dan srpskog logora Knin, navodi Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije.

Slijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika Hrvatske pobjede „Oluja 95“ u Kninu u spomen svim hrvatskim braniteljima koji su svojom žrtvom ostvarili vjekovnu težnju hrvatskog naroda te doveli do konačnog čina pobjede odnosno oslobađanja okupiranog teritorija Republike Hrvatske.

Oblježavanju je prisustvovao i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Jozo Šerić, Marijo Ćaćić, gradonačelnik Grada Knina,  Ivan Janković, gradonačelnik Grada Gline.

Naime, nakon napada na policijsku postaju u Glini, među prvim logorašima koji su dovedeni u logor Knin su bili upravo pripadnici hrvatske policije iz Gline. Jedan od tih logoraša je bio i moj otac – navodi Janković.

Uz ostale logoraše, na obilježavanju je prisustvovao i  Davor Ančić, predsjednik HDLSKL Podružnice Sisačko-moslavačke županije te Goran Macura, predsjednik Udruge hrvatskih pravoslavnih branitelja iz Domovinskog rata.

U Tepljuhu, na mjestu razmjene logoraša koje je odvijala upravo na današnjih dan 1991. godine, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, Ivan Turudić podsjetio je riječima da sam čin razmjene za svakog logoraša predstavlja drugi rođendan. Pozivajući sve da se obilježavanjem prisjetimo i ne zaboravimo te da svim budućim naraštajima ostavljamo najveće blago koje možemo, a to je sloboda rekao je Turudić.

G.S.

VEZANE VIJESTI

PRIOPĆENJE HDLSKL : RAZBIJENA SPOMEN PLOČA U TEPLJUHU UOČI OTVARANJA SPOMEN SOBE LOGORA U GLINI