SRPSKI MONSTRUMI SU NA SLOBODI -Masakr hrvatske obitelji Čengić: Oca i jedanaestogodišnjeg sina izrešetali, majku i četverogodišnjeg sina zaklali…

Presudom Okružnog suda u Šibeniku od 23. travnja 1993. godine spomenuta osmorica optuženika osuđena je u ODSUTNOSTI na 15 godina zatvora.

Supružnici Drago i Nevenka Čengić i njihovo dvoje djece Slobodan (11) i Goran (4) iz Ervenika kraj Knina bešćutno su, na današnji dan prije 25 godina, likvidirali srpski teroristi. Nakon što su ih ubili, spalili su im tijela i kuću.

Početkom 1992. godine pripadnici srpskih paravojnih postrojbi “Krajina”, grupe od tridesetak krajinskih milicionera, duže su vrijeme terorizirali nesrpsko (Hrvatsko) stanovništvo na tada okupiranom području Ervenika, pljačkajući i paleći njihove kuće s ciljem njihova trajnog protjerivanja. Najstravičniji zločin u tom kraju dogodio se na današnji dan prije 21 godinu kada je u zaseoku Šašići kod Ervenika pobijena cijela obitelj Čengić, otac Drago, majka Nevenka i njihovo dvoje malodobne djece Slobodan (11 godina) i Goran (četiri godine).

Pripadnici srbočetničkih razularenih paravojnih postrojbi, 18. siječnja 1992. godine u svom ubilačkom pohodu dolaze do kuće obitelji Čengić, gdje kroz nasilje i strašan teror nad podpuno nedužnim civilima bešćutno likvidiraju Dragu i njegova 11-godišnjeg sina Slobodana, nakon čega zločinačke cijevi usmjeravaju prema Nevenki koja je u naručju držala četverogodišnjeg sina Gorana. Zaklali su ih. Kuća obitelji Čengić je zapaljena, kao i domovi ostalih erveničkih Hrvata.

Okružno javno tužilaštvo Šibenik 23. listopada 1992. godine podiže optužnicu u kojoj za zločin koji je počinjen nad članovima obitelji Čengić tereti osmoricu optuženika Slobodana Kovačevića, Damira Travicu, Željka Travicu, Veljka Travicu, Nebojšu Travicu, Vuju Šašića, Vojislava Romića i Boška Kovačevića. Presudom Okružnog suda u Šibeniku od 23. travnja 1993. godine spomenuta osmorica optuženika osuđena je u odsutnosti na 15 godina zatvora. Presudom Vrhovnog suda RH od 19. kolovoza 1993. godine odbijena je žalba optuženika te je potvrđena prvostupnjska presuda šibenskog suda.

MONSTRUMI SU NA SLOBODI- Masakr hrvatske obitelji Čengić: Oca i jedanaestogodišnjeg sina srbi su izrešetali a majku i četverogodišnjeg sina zaklali…

Damir Travica, drugooptuženi u navedenom sudskom postupku, pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, jedini je izručen od strane Velike Britanije 11. studenoga 2008. godine i s obzirom da nije tražio obnovu postupka danas je jedini od pravomoćno osuđenih koji služi zatvorsku kaznu za zločin nad članovima obitelji Čengić.

Napominjemo kako je spomenutom presudom Okružnog suda u Šibeniku u odsutnosti osuđeno 30 optuženika, prvih osam za ubojstvo obitelji Čengić, a drugih dvadeset i dvoje optuženika za razne druge oblike izvršenja kaznenog djela ratnog zločina, kao što su zastrašivanje, mučenje i protuzakonito zatvaranje te palež kuća stanovnika hrvatske nacionalnosti u periodu od svibnja 1991. do kraja siječnja 1992. godine.

Osim spomenutog Damira Travice, odgovorni za ovaj zločin još uvijek nisu privedeni pravdi. Suđenje u odsutnosti optužnih, danas pravomoćno osuđenih, nije rezultiralo odsluženjem zatvorskih kazni te stoga i ne može biti satisfakcija najbližoj rodbini ubijenih članova obitelji Čengić.

Provjerom podataka u MUP-u, među 60 raspisanih tjeralica nema onih s imenima osuđenih za zločin nad članovima obitelji Čengić. Usprkos egzistiranju osuđujuće pravomoćne presude osuđeni su i dalje na slobodi što, i u ovom konkretnom slučaju stravičnog ratnog zločina, predstavlja de facto amnestiju odgovornih za najteže kazneno djelo ratnog zločina.

Svake godine na ovu stravičnu obljetnicu, isključivo zaslugom i upornošću brata ubijenog Drage Čengića, dolaze se pokloniti i odati dužnu poštu predstavnici Benkovca, Knina i nekih braniteljskih udruga.

Ispred kuće brutalno likvidirane obitelji Čengić podignuto je i spomen obilježje pobijenoj obitelji.

DORH i MUP-RH do dana današnjeg nisu uspjeli privesti pravdi počinitelje ovog i još nekoliko stravičnih likvidacija i ratnih zločina sa tog područja. Priveden je samo jedan.

I.V.

-’Držala je sina dok smo je klali’