SRPSKI ZLOČIN BEZ KAZNE!…29. prosinca 1991. Oslobađanje Slavonije – u srpskoj zasjedi ubijeno i masakrirano 12 hrvatskih vitezova iz Virovitice

Do danas nisu kažnjeni izvršitelji i nalogodavci mnogih zvjerstava i zločina na pakračkom, zapadno-slavonskom i drugim ratištima u Hrvatskoj...

Na današnji dan 29. prosinca 1991. u selu Brusnik kod Pakraca, poginulo je u srpskoj zasjedi 12 hrvatskih vitezova iz Virovitice. To se zbilo u akciji oslobađanja okupirane Zapadne Slavonije. Dio naših vojnika je odmah ubijen, a dio je zarobljen i masakriran. Njihovi neprepoznatljivi ostaci preuzeti su od srpske vojske tek 7. siječnja 1992. godine…

Do danas nisu kažnjeni izvršitelji i nalogodavci mnogih zvjerstava i zločina na pakračkom, zapadno-slavonskom i drugim ratištima u Hrvatskoj.

Photo: hu-benedikt.hr

Ovi hrvatski branitelji bili su pripadnici 127. brigade iz Virovitice koja je bila jedna od onih koje su ostvarile prve velike uspjehe u oslobađanju Hrvatske, počevši od Bilogore prema Papuku i dalje prema Savi. Jedan od ubijenih, zapovjednik Vinko Belobrk, bio je prije rata pritvoren i osuđen zbog „afere Špegelj“ u kojoj se pokušalo naoružati goloruke Hrvate Zapadne Slavonije za obranu od agresorske JNA i četnika.

Na današnji dan 1991. nakon izbijanja 127. brigade Hrvatske vojske na prometnicu Požega – Pakrac, dio snaga 2. bojne 127. brigade predvođen Vinkom Belobrkom, u cilju zauzimanja što povoljnijih položaja i bolje zaštite spomenute prometnice, pokušao je ovladati selom Brusnik.

Zbog vrlo složenih zemljišnih uvjeta i drugih nepovoljnih okolnosti upali su u zasjedu.

Iz zasjede se najveći dio pripadnika dijela bojne uspio izvući dok je u okruženju ostalo 12 pripadnika i zapovjednik im Vinko Belobrk. Kako su neprijateljske snage bile vrlo jake i dobro utvrđene njihovo spašavanje, odnosno spašavanje eventualno preživjelih nije uspjelo.

Ubrzo se saznalo da je dio odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, a što se moglo utvrditi 7. siječnja 1992. kada su njihovi neprepoznatljivi posmrtni ostatci preuzeti.

Naime nad većinom njih počinjen je ratni zločin, jer su imali ozljede koje nisu nastale u borbi već nakon zarobljavanja.

Stoga se službeno i vodi datum njihove pogibije 7. siječnja.

Uz Vinka Belobrka stradali su vitezovi su: Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović, Tihomir Mihelić.

 

Slikovni rezultat za 127 brigada"

Photo: wikipedia.hr

T.H.