Stečaj još jedne tvrtke u sklopu Nive d.d. bivšeg premijera Nikice Valentića

Nikica valentić-Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Trgovački sud u Osijeku donio je rješenje o pokretanju stečajnog postupka nad Niva nekretnine d.o.o, tvrtkom u sklopu Nive d.d. koju je vodio bivši hrvatski premijer Nikica Valentić, a  imenovan je i privremeni stečajni upravitelj koji u roku od 15 dana treba ispitati postoji li razlog za otvaranje stečaja i može li se imovinom te tvrtke namiriti troškovi stečajnog postupka.

Sudskim rješenjem za 21. veljače zakazano je ročište za očitovanje o pretpostavkama za otvaranje stečaja i to na prijedlog samog dužnika podnesenog u travnju prošle godine. Prema prijedlogu direktora Niva nekretnine d.o.o Vjekoslava Pavkovića, stečajni razlog bile su neizvršene osnove za plaćanje te tvrtke u razdoblju duljem od 60 dana, ali iznos duga nije naveden.

Tvrtka Niva nekretnine osnovana je 2010. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao jedini osnivač naveden je Niva inženjering, tvrtka u sklopu holdinga Niva d.d. Pokretanje stečaja Niva nekretnine d.o.o uslijedilo je nakon sudskog oglasa u listopadu prošle godine kojim su se pozivali vjerovnici Nive d.d. da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s evidentiranim dugom od oko 1,35 milijuna kuna.

Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima bila je osnovana 1995., sjedište je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni kapital joj je 120.000 kuna. Prema računu dobiti i gubitka za 2016. predanih Fini, tvrtka je imala više od 26 milijuna kuna gubitka. Kako se navodilo u konsolidiranom godišnjem financijskom izvještaju, ovisna društva o Nivi d.d. su Niva inženjering u stečaju, Črnomerec centar u predstečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar prodani u lipnju, odnosno travnju pretprošle godine.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.Autor-Hina

I.V.