Utorak, 28. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

STEČAJ: Zbogom, Air Berlin!

Zrakoplov kompanije Air Berlin posljednji put sletio je u berlinsku zračnu luku u petak, a zrakoplovna kompanija nakon gotovo četiri desetljeća zbog stečaja prestaje s radom. 

Let AB 6210 dočekali su bivši zaposlenici i znatiželjni posjetitelji, a vatrogasci su zrakoplov tradicionalno pozdravili vodenim topom.

Air Berlin bio je omiljen među Nijemcima zbog svojih letova tijekom godišnjeg odmora na otok Mallorcu i među ostalim poznat po čokoladnim srcima koji je davao nakon svakog leta.

Let AB620 s posebnim pozivnim znakom BER4EVR napustio je Muenchen u 20.35 po GMT i spustio se u berlinsku zračnu luku Tegel u 21.45 nakon što je izveo oproštajnu turu nad Berlinom.

Pri polijetanju i sletanju posada je kroz prozor cockpita istaknula zastavu na kojoj je otisnut logo Air Berlina te preko njega poruka “Reci zbogom”.

Zrakoplovna kompanija objavila je izjavu u kojoj zahvaljuje “zaposlenicima, partnerima i putnicima koji su tijekom mnogo godina dali svoja srca i vjernost”.”Zrakoplovna kompanija sa sjedištem u glavnom gradu i s Berlinom u nazivu i na zrakoplovima je u čitavom svijetu bio simpatični predstavnik našeg grada”, rekao je gradonačelnik Berlina Michael Mueller za javni servis RBB.

On je izrazio razočaranost ukidanjem Air Berlina i podsjetio da je grad Berlin bio spreman pomoći kako bi se spasila zrakoplovna kompanija koja je više od desetljeća izolirani Zapadni Berlin povezivala s ostatkom svijeta.

“Mi smo se od početka stečajnog postupka zalagali za očuvanje Air Berlina i htjeli smo se i financijski angažirati. Razočarani smo što to nije uspjelo”, rekao je Mueller.

Kompanija je u kolovozu prijavila stečaj nakon što je većinski vlasnik tvrtke, kompanija Etihad, odbila daljnje financiranje.

Osamdeset od 130 zrakoplova Air Berlina preuzet će druga njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa. Za ostatak zrakoplova se pregovara s kompanijama Easyjet i Condor.

Prema riječima upravitelja stečajnog postupka Franka Kebekusa, najveći dio od 8.000 zaposlenih djelatnika Air Berlina bi trebao pronaći posao u tvrtkama koje su preuzele zrakoplove. Tako se očekuje da će oko 3.000 zaposlenika Air Berlina biti prebačeno u Lufthansinu niskobudžetnu kompaniju Eurowings.H

I.V.

Najnovije

Sven Mišković novi v.d. ravnatelja USKOK-a

Foto:Screenshot/HRT   Za vršitelja dužnosti ravnatelja Uskoka glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u utorak je imenovao Svena Miškovića,  voditelja Odjela tužitelja i dosadašnjeg zamjenika ravnateljice USKOK-a. Mišković:...

Diljem zemlje obilježava se Dana Hrvatske vojske

Foto:MORH   Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na...

28. svibnja 2015. – dramatični događaji na Trgu Svetog Marka, policija krenula silom na branitelje

Foto:Fah   28. svibnja obilježava se godišnjica dramatičnih događanja na Trgu Svetog Marka, kada je hrvatska policija 2015. krenula silom na hrvatske branitelje, invalide iz Domovinskog...

Biblijska poruka 28.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nemjeriva nagrada nasljedovanja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 10,28-31 Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću,...

Milanović će se uskoro povući iz javnosti: Kuje plan o novom mandatu, ali jedan detalj je čudan

Foto:Screenshot/HRT   Parlamentarni izbori su za nama, pred vratimo smo europskih izbora, a ovu superizbornu godinu privesti ćemo kraju s prvim krugom predsjedničkih izbora koji se...