“STEPINCA ODMAH PROGLASITI SVECEM, BEZ POLITIZIRANJA”: Srpska propagandna mašinerija u punom pogonu pokušava spriječiti raspravu

Blaženi Alojzije Stepinac-foto-screenshot-youtube

Proces kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca nužno je otkočiti, završiti, a ne očekivati da netko dođe sebi i da prestane politizirati – izjavila je HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko uoči početka današnje konferencije o liku i djelu Alojzija Stepinca organizirala u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

– Taj je proces zakočen 2016. zbog političke odluke Svete stolice da nastavi približavanje Pravoslavnoj crkvi, ne bi li stigli do Moskve. Vidimo kako se ponaša Srpska pravoslavna crkva i na koji način se općenito pravoslavna crkva, iz Moskve, odnosi prema istini, prema svemu što se događa u Ukrajini. Ja sam i članica grupe za međureligijski dijalog u EP-u i pozvana sam kao članica, i kao Hrvatica, da apsolutno to razjasnimo. Mislim da će ovo pomoći ekumenizmu i međureligijskom dijalogu, i svim onim nevjernicima koji moraju shvatiti činjenice. A lažima se ne može krenuti dalje – poručila je Zovko.

Na konferenciji su govorili mons. Juraj Batelja, koji je predstavio svoju knjigu o Stepincu, mons. Hrvoje Škrlec, savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi pri Europskoj uniji, povjesničari dr.sc. Esther Gitman i dr.sc. Robin Harris, te don Ivan Vuček, župnika Krašića.

Svjedočanstva istaknutih govornika argumentima će pokazati kako je krajnje vrijeme otrgnuti se od uništavanja karaktera bl. Stepinca koji je već svetac za hrvatske katolike i ostale koji se njemu utječu neprekidno za zaštitu i zagovor. Zovko se kroz svoj rad u EPP snažno zalaže za osudu svih totalitarnih režima, a 2019. bila je jedan od začetnika i potpisnika istoimene rezolucije koju je prihvatio Europski parlament. Nedavno je u Odboru za vanjske poslove u izvješće o suradnji u borbi protiv organiziranoga kriminala na zapadnom Balkanu zatražila konačan pristup i otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a kako bi se rasvijetlile epizode iz povijesti koje i danas nanose rane onima koji su kroz njih prošli.

U izjavi uoči početka konferencije, britanski povjesničar Robin Harris opisao je kako Srbija ima strateški interes da teme iz II. svjetskog rata iskoristi kao oružje (engleski: weaponize) protiv Hrvatske.

– Kad je kardinal Stepinac 1998. proglašen blaženim, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskoj državi to se nije svidjelNo o, ali su prešli preko toga. Kad je postalo jasno da će biti kanoniziran, patrijarh Irinej poslao je pismo novom Papi i siguran sam da je i sâm bio jako iznenađen što ga je trenutni Papa shvatio ozbiljno. Da je Stepinac tada bio kanoniziran, sve bi to bilo zaboravljeno kao međunarodno pitanje. Drugo, Srbija ima strateški interes da teme iz II. svjetskog rata pretvori u oružje protiv Hrvatske. To onda uključuje i kardinala Stepinca, i Jasenovac. Glavni cilj je da ljudi zaborave što se dogodilo 1990-ih i koncentriraju se na ono što se dogodilo 1940-ih. To je vrlo jednostavna strategija, PR strategija. Čestitam, u određenom smislu. Ali ne bismo na to trebali pasti – rekao je Robin Harris.

Iz Srbije već danima stižu pritužbe zbog organiziranja takve konferencije u Europskom parlamentu, a Željana Zovko ih je danas ovako komentirala:

– Neobjašnjivo mi je i neshvatljivo kako ministar vanjskih poslova Dačić može davati takve izjave, ali to me ne zanima. Isto tako sam ostala zapanjena razinom komunikacije u pismu veleposlanstva Srbije u Bruxellesu.

Kaže kako je cilj dati činjenice i istinu o Stepincu.

“Da se apsolutno razjasni jedna izuzetno neugodno propagandna mašinerija koja dolazi protiv blaženika koji je svetac za Hrvate katolike, a i za sve one kojima je pomogao”, dodaje Zovko.

No ta mašinerija koju ona spominje se svojski trudi spriječiti svaku raspravu o Stepincu, pa tako ovih dana mediji u Srbiji objavljuju kako “sa svih strana stižu pisma Europskom parlamentu” u kojima se traži “sprječavanje njegovog spominjanja” u EP. Pisma navodno stižu iz Italije, Njemačke i od drugdje, no nije teško pogoditi tko stoji iza svega toga. A pred koju godinu Stepinac je na freski na zidu jedne crkve u Srbiji prikazan – kako gori u paklu!

Srbija poručuje da se “ovakav revizizonizam” ne smije dozvoliti, zaboravljajući da su rehabilitirali – Dražu Mihailovića, koji ne samo da nije bio svetac nego je bio ratni zločinac, pa i jednog koljača Kalabića, koji je bio izravno na platnom spsisku nacista.