STIGAO ZAHTJEV DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA Policija započinje izvide u splitskom Domu za starije i nemoćne

Sukladno Zakonu o kaznenom postupku...

Splitska policija će na traženje Općinskog državnog odvjetništva započeti izvide u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu iz kojeg je u bolnicu evakuirano 49 štićenika, a deset ih je zaraženo koronavirusom, doznaje se u policiji…

Policija je potvrdila kako su zaprimili traženje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu za poduzimanjem izvida sukladno Zakonu o kaznenom postupku.

“S obzirom da su izvidi tajni ne možemo pružiti više informacija o sadržaju mjera i radnji koje ćemo poduzeti”, kazali su u policiji.

 

 

U zakonu se navodi kako Državni odvjetnik može naložiti policiji da prikupi potrebne obavijesti provođenjem izvida i poduzimanjem drugih mjera radi prikupljanja podataka potrebnih za odlučivanje o kaznenoj prijavi.

U nalogu državni odvjetnik može pobliže odrediti sadržaj izvida ili mjere te naložiti da ga policija odmah obavijesti o poduzetom izvidu ili mjeri. Ako državni odvjetnik naloži prisustvovanje izvidu ili mjeri, policija će ih provesti na način kojim mu se to omogućuje.

Policija je, prema slovu zakona, dužna postupiti prema nalogu državnog odvjetnika, a ako državni odvjetnik nije naložio drukčije, o poduzetim izvidima ili mjerama dužna je izvijestiti državnog odvjetnika najkasnije u roku od trideset dana od primitka naloga.

Državni odvjetnik ima pravo i dužnost stalnog nadzora nad provođenjem izvida koji su naloženi policiji. Policija je dužna izvršiti nalog ili zahtjev državnog odvjetnika u provođenju nadzora nad izvidima i za taj rad odgovaraju državnom odvjetniku.

T.H.