Stiže nam pravo zimsko vrijeme: Evo dokad će potrajati!…

2019. – najprije hladnije pa toplije, a kasnije…

Foto-Facebook

“Na Jadranu će vjetrovito biti i u prvom dijelu petka, a zatim će vjetar oslabjeti. U nedjelju će ponovno zapuhati umjerena, ponegdje i jaka bura. Pritom će biti djelomice sunčano, oblačnije na sjevernom dijelu, a povremeno može biti slabe kiše, pa i poneke pahulje snijega. Bit će hladno, najmanje u nedjelju. Početkom novoga tjedna većinom suho, ali ponovno hladnije.

Na kopnu do kraja tjedna i početkom novoga pravo zimsko vrijeme – umjereno do pretežno oblačno i hladno, povremeno sa slabim snijegom te zamjetnijim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom u petak te ponovno u nedjelju, vjerojatno i ponedjeljak.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

 

2019. – najprije hladnije pa toplije, a kasnije…

U prvom desetodnevlju nove godine bit će još hladnije, vjerojatno ponajviše od 4. do 9. siječnja, kada ponegdje čak najviša dnevna temperatura zraka može biti niža od prosječne najniže, a u ostatku mjeseca je u većini Hrvatske povećana vjerojatnost za ponovno barem prosječnu temperaturu, u mnogim krajevima i malo višu.

Trenutačne prognoze za prvu polovinu 2019. godine ne upućuju na neka velika odstupanja od prosječne temperature, posebice ne u sjevernim krajevima unutrašnjosti, ali ne smije se zaboraviti kako su dugoročne prognoze još uvijek daleko od savršenstva. Promjene su moguće, a i iznenađenja, za mnoge i neugodna, kao u prošloj veljači.

Prognoza količine oborine još je nezahvalnija nego za temperaturu, ali ipak – ostvari li se trenutačna – višak oborine bit će zamjetniji u prvom tromjesečju, posebice na Jadranu.

Pritom je dobro pripremiti se, ne samo u prvom dijelu 2019. godine, nego i kasnije – na nove raznolike rekorde i ekstreme te barem malo ublažiti moguće neželjene posljedice.

D.K.

Comments are closed.