VIDEO Stjepan Dujo: SDA širi mržnju prema Hrvatima kroz nastojanja da u Novom Travniku ukloni hrvatske zastave iz javnog prostora

NAPAD NA SIMBOLE IDENTITETA HRVATA...

Načelnik općine Novi Travnik Stjepan Dujo u intervjuu za Dnevnik.ba govorio je nastojanjima lokalne SDA da u Novom Travniku iz javnog prostora ukloni zastave hrvatskog naroda u BiH. Naime, na sjednici Općinskog vijeća Novi Travnik naći će se i prijedlog lokalne SDA prema kojem se zadužuje općinski načelnik da ukloni jarbole sa zastavama uz magistralni odnosno regionalni put. Riječ je o jarbolima sa zastavama hrvatskog naroda postavljenim na nekoliko mjesta odnosno uz prometnice na uglavnom privatnom zemljištu.

Na pitanje Jurice Gudelja, glavnog urednika portala Dnevnik.ba kome točno i zbog čega smetaju zastave hrvatskog naroda na području općine Novi Travnik, Dujo odgovara:

”Volio bih kad bi ovo pitanje uputili predlagačima Zaključka. U vremenu ekonomske i energetske krize pokreću se pitanja na lokalnoj razini a koja su u domeni države i entiteta.

Mene samo žalosti u konkretnom slučaju kako ne postoji politika ideje i vizije nego uporne politike razdora i podizanja nacionalni tenzija od strane SDA u Novom Travniku”.

Pozadina na ovakve napade na simbole hrvatskog identiteta u BiH po njemu je ”prije svega nerazumijevanje Bosne i Hercegovine kao države tri konstitutivna naroda, pa i mržnje prema drugima i njihovim identitetima kao što je u ovom slučaju izraz mržnje od strane SDA prema hrvatskom narodu u BiH i identitetu hrvatskog naroda u BiH”.

”Naravno, to dovoljno govori koliko takvi poštuju i vlastite identitete, jer nikakvom mržnjom se ne gradi tolerancija i razumijevanja među različitim narodima i simbolima naroda koji žive u BiH.

Svakako su ovo pitanja koja treba postaviti prema predlagačima takvih akata, prema predstavnicima SDA”, kaže Dujo.

Potiče li politika incidente?

Na pitanje znači li to da ista politika neizravno potiče, ili barem odobrava, i incidente u kojima su uništavane zastave hrvatskog naroda na području općina Teslić, Vareš i Jablanica kojima smo svjedočili u zadnjih nekoliko mjeseci, odgovara:

”Dugo godina je Novi Travnik bio poprište različitih napada na spomen obilježja hrvatskog naroda te bi se i iz ovog moglo sumnjati kako i dotična politika SDA u Novom Travniku stoji iza takvih nemilih događaja u prošlosti, a koji su evo težnja da se ponavljaju i ovom vremenu.

Mene žalosti što nema konkretne politike i konkretnih ideja za izgradnju boljeg života, boljeg grada za sve, izgradnju najboljeg mjesta za sve, i neovisno o svim negativnim težnjama mi ćemo biti uporni u izgradnji lijepog i uređenog grada”.

Po mom skromnom mišljenju prije svega nerazumijevanje Bosne i Hercegovine kao države tri konstitutivna naroda, pa i mržnje prema drugima i njihovim identitetima kao što je u ovom slučaju izraz mržnje od strane SDA prema hrvatskom narodu u BiH i identititetu hrvatskog naroda u BiH. Naravno, to dovoljno govori koliko takvi poštuju i vlastite identitete, jer nikakvom mržnjom se ne gradi tolerancija i razumijevanja među različitim narodima i simbolima naroda koji žive u BiH. Svakako su ovo pitanja koja treba postaviti prema predlagačima takvih akata, prema predstavnicima SDA.

Načelnik Stjepan Dujo poručio je kako ovaj potez izrazito populistički, kojim se samo dovodi u pitanje postignuti mir u Novom Travniku.

Poručio je kako se u protekle dvije godine od kako je na čelu ove općine, odvijaju brojni pozitivni procesi. Primjerice, proračun je skoro dvostruko povećan u odnosu na ranije razdoblje, a pokrenut je i cijeli niz projekata na lokalnoj infrastrukturi.

Zbog toga mu nije jasno, zašto nekome smetaju simboli identiteta koji su već davno utvrđeni.

Kazao je i kako klub SDA s ovakvom inicijativom potiče nove oblike mržnje u ovoj sredini, a podsjetio je i kako su prije nekoliko godina narušavana spomen obilježja stradalim Hrvatima.

Video-RTV-HB

Dugo godina je Novi Travnik bio poprište različitih napada na spomen obilježja hrvatskog naroda te bi se i iz ovog moglo sumnjati kako i dotična politika SDA u Novom Travniku stoji iza takvih nemilih događaja u prošlosti, a koji su evo težnja da se ponavljaju i ovom vremenu. Mene žalosti što nema konkretne politike i konkretnih ideja za izgradnju boljeg života, boljeg grada za sve, izgradnju najboljeg mjesta za sve, i neovisno o svim negativnim težnjama mi ćemo biti uporni u izgradnji lijepog i uređenog grada.

Kakve se poruke ovakvim potezima šalju Hrvatima središnje Bosne?

Ovakvim potezima se šalju poruke svim građanima u BiH, poruke bez ideje i vizije, poruke mržnje i unošenja nemira u živote svih naroda. Nema u ovim potezima ni malo racionalnog pristupa niti želje da se uvažava struktura BiH i svih naroda koji ovdje žive. U ovakvim potezima se dodatno razgrađuje mir i stvaraju nove podjele od strane nezrelih politika, kazao je Načelnik općine Novi Travnik Stjepan Dujo u intervjuu za Dnevnik.ba

VEZANE VIJESTI

Zubčević: Komšić će i u ovom mandatu zastupati interese SDA, a ne Hrvata