Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

ŠTO JE “PROTUUSTAVNO”, PLENKOVIĆU? I sjećaš li se ti Čačića, Milanoviću?

Jučer je ravnatelj SOA-e Daniel Markić iznio izvješće pred saborskim Odborom i spomenuo je regionalnu stabilnost. Rekao je da je odnos popravljen. Također, Odbor je pozvao Milanovića da odgovori ministru obrane za prijedlog nasljednika šefa VSOA-e Kindera.

Zoran Milanović se danas osvrnuo na to pred novinarima nakon što se na Pantovčaku sastao Pantovčaku s predsjedateljicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović.

“On je ravnatelj SOA-e. Za koordinaciju službi nadležni smo premijer i ja. Ja u više navrata predlažem da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost, a premijer potpuno protuustavno i otvoreno krši Ustav i ne želi suradnju tamo gdje je po Ustavu to dužan. Ne želim da mi bude svjedok na bar mitzvi ili prvoj pričesti. SOA je dužna pratiti i držati se striktno smjernica koje dobiva od demokratski izabranog vrha, to smo premijer i ja. A gospodin Plenković to arogantno i direktno otklanja kao mogućnost. To je kršenje Ustava i za to bi trebalo odgovarati.

“Što se tiče poziva Odbora, gdje je HDZ-ova većina, da me se poziva da podržim nekog čovjeka kojeg uništavaju na ovaj način… Nikad ga neću prihvatiti jer ga se na silu nameće. Pozivaju me da podržim kamarada (Banožića) od ovog koji pijan razvaljuje ograde i ubija ljude po Slavoniji. Kako zna o kome se radi kad ta osoba još nije saslušana na Odboru na koji mora doći po mišljenje? To je sve izvrnuto naglavce. Tražiš me da dam potpis na ime osobe koja još nije ni saslušana na Odboru. Postoji zakonska procedura. Za čije babe zdravlje?” rekao je Milanović.

Nije dugo trebalo da se oglasi i Plenković:

“Tko djeluje protuustavno, Milanović djeluje godinama protuzakonito. Ponaša se na neprimjeren protuustavan način i nastavlja stalno rušiti Vladu, vrijeđajući članove Vlade. Politička poruka, nakon što gledamo to ponašanje, tako se nije ponašao tako niti jedan predsjednik. Bavi se onim što nije njegov posao. Nema nikakve potrebe da s njime vodimo ozbiljan politički dijalog. Tretman koji on od nas dobiva je reakcija na njegovo protuustavno i protuzakonito ponašanje”, kazao je.

“Načinom kako se ponaša dobiva odgovor Vlade RH. On nama za naše djelovanje ne treba. Ustav nas obvezuje u normalnim okolnostima i normalnim ljudima. Politička poruka koju šaljemo da ovakvo ponašanje predsjednika ne dolazi u obzir”, kazao je.

Pa nije ovo nekakva psihoterapija, da jedan dan slušamo uvrede a drugi dođemo na sastanak”, dodao je.

Što je protuustavno, pitali su novinari: “Zadaća predsjednika je brinuti o skladu institucija”, rekao je Plenković, čime i dalje nije odgovorio na to što je u Milanovićevom zahtjevu – protuustavno.

Nije ni Milanović čist u takvim stvarima: Kad je bio premijer, potpredsjednikom Vlade je imenovao Radimira Čačića, koji je prije toga izazvao prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije osobe – i to pokušao prikriti, zataškati, baš kao i župan Dekanić. Razriješen je tek 2012. godine, a nesreću je skrivio u siječnju 2010. Milanović ga je tek kada je pravomoćno osuđen – razriješio. Milan Bandić je 2002. godine – kad je još bio u SDP-u – izazvao manju prometnu nesreću, pokušao pobjeći te je napuhao impresivnih 1,6 promila, a potom je policajac koji ga je uhitio – dobio otkaz. Doduše, tada SDP još uvijek nije vodio Milanović. Ali se družio s Marinom Lovrić-Merzel, za koju su i ptice na grani znale da je korumpirana.

No u vezi Plenkovića, Milanović je nesporno – u pravu. I nema tu ničeg neustavnog! Jer, očito je da je HDZ-u uvijek oporba kriva, i novinari, kad ih se ulovi u nečem nezakonitom ili nemoralnom, pa uvijek pokušavaju skrenuti temu na Milanovića, na to kako su u oporbi “rusofili”, i na priču kako su uhićenja HDZ-ovaca samo dokaz da je pravosuđe neovisno. Ne, nego su dokaz da je HDZ – korumpiran!

 

 

Najnovije

DP se oglasio o pregovorima za sastavljanje Vlade: Mi nismo trgovci foteljama

Foto:Domovinski pokret   S obzirom na brojne upite predstavnika medija i javnosti, u nastavku donosimo priopćenje Domovinskog pokreta, piše ta stranka u priopćenju. ''Domovinski pokret priprema ključne...

Papa Franjo: Isus nam danas govori da mi za njega uvijek vrijedimo mnogo

Foto:Vatican Media   Na Četvrtu vazmenu nedjelju, 21. travnja papa Franjo je u 12 sati s prozora svoje radne sobe u vatikanskoj Apostolskoj palači molio Kraljice...

Plenković: Manjine su spremne na suradnju, razgovarat ćemo s DP-om

Foto:HRT   Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je rekao kako postizbornu raspravu treba svesti u realne okvire. - Narod je kazao što misli o svim akterima koji su...

Vlč Marko Bubalo: Molitva i žrtva za  naše pastire

Foto:Katolički tjednik   Izraz "Isus dobri pastir" odnosi se na biblijsku analogiju koja dolazi iz Evanđelja po Ivanu, gdje Isus opisuje sebe kao dobrog pastira koji...

Sveti Anzelmo – veličanstveni Božji um

Foto: Wikipedia   Sveti Anzelmo u širokim slojevima Božjega naroda nije tako poznat, popularan i obljubljen svetac kao neki drugi. No, tko čita njegova filozofska,...