ŠTO SRBI NISU USPJELI NA PERUĆI, USPJELI SU RUSI U KAHOVKI: 18 kubnih kilometara vode POPLAVILO ISTOK UKRAJINE

Rusija je digla u zrak hidroelektranu Kahovka kod Hersona u ranim jutarnjim satima, a iz UkrHydroEnerga izvijestili su kako je strojarnica na hidroelektrani potpuno uništena i kako se situacija ne može popraviti.

Ruska agencija Tass javlja da proruski čelnik naselja Nova Kahovka tvrdi da je razina voda već porasla za deset metara.

Prema preliminarnim prognozama, akumulacijsko jezero bi se trebalo isprazniti u sljedeća četiri dana.

– Više od 18 kubičnih kilometara vode pohranjene u rezervoaru Kahovka sada teče nizvodno prema Hersonu, napisao je na Twitteru David Helms, umirovljeni meteorolog američkih zračnih snaga i Nacionalne uprave za oceane i atmosferu, koji nadzire branu.

Očekuje se da će voda dosegnuti ‘kritičnu razinu‘ za nekoliko sati, rekao je ukrajinski guverner regije Herson, Oleksandar Prokudin, koji je pozvao stanovnike da pričekaju autobuse za evakuaciju.

Rušenje brane ratni je zločin, kao što je bio i pokušaj rušenja Peruće tijekom Domovinskog rata. Potez je to koji potvrđuje s jedne strane zabrinutost ruskih snaga da bi ukrajinska operacija mogla probiti čvrsto utvrđene obrambene linije. S druge strane to je pokazatelj da rusko zapovjedništvo ne preza ni od kakvih poteza ako smatraju da im mogu pomoći u aktivnoj obrani.

Katastrofa u Ukrajini, gdje je potrebno evakuirati stanovništvo i gdje će rušenje brane imati nesagledive ekološke, ekonomske i humanitarne posljedice, govori nam i o tome što bi se dogodilo da su Srbi uspjeli u svom naumu da poplave dolinu Cetine: Pokušali su aktiviranjem postavljenog eksploziva izazvati rušenje zemljane brane niz koju se trebala sručiti akumulirana vodena masa od 540 milijuna metara kubičnih vode, čiji bi se vodni val sručio nizvodno i životno ugrozio između 20 i 30 tisuća stanovnika te slistio sve pred sobom, mijenjajući zemljivod porječja Cetine sve do Omiša. Takvu prijetnju, koja je graničila s ludilom, izrekao je još 26. rujna 1991. godine, neposredno poslije okupacije Peruće, srpski general Ratko Mladić, pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu na doživotni zatvor osuđeni ratni zločinac.

Podsjetimo, pukovnik Mark Nicholas Gray iz Velike Britanije, koji je bio u sastavu UNPROFOR-a, najzaslužniji za to što srpski zločinci nisu uspjeli srušiti branu kako su zamislili i izazvati nizvodni potop biblijskih razmjera. Riskirajući vlastitu sigurnost, pukovnik Grey ponovno je pred očima srpskih vojnika, koji unatoč nazočnosti pristiglih snaga UN-a nisu napustili branu, srušio preljevnu ustavu u njezin najniži položaj i pritom onesposobio mehanizam na ručnom uređaju za njezino podizanje pa je Srbi više nisu mogli vratiti u gornji položaj i zaustaviti istjecanje vode iz akumulacije. Tim podvigom Mark Nickolas Grey omogućio je da se od kolovoza 1992. do 28. siječnja 1993. godine vodostaj jezera Peruća smanji za gotovo pet metara, što se pokazalo presudnim u trenutku srpskog miniranja brane, odnosno izostanku rušenja kako su ga planirali Srbi.

Prvi kontakt s Greyom uspostavio je tadašnji časnik HV-a za odnose s UNPROFOR-om na sinjskom području Vlatko Bandalo, koji ga je uspio nagovoriti da primi na razgovor direktora HE “Peruća” Joška Macana sa suradnicima. Grey je o tome ispričao: “Već idući dan Macan je došao kod mene. Uspostavili smo komunikaciju na dnevnoj razini, sastajali se i razgovarali doslovno svakodnevno. Bilo je to u srpnju 1992. godine.

U tim kontaktima Macan mi je kazao kako se sumnja da je brana minirana. Pitao sam o tome Srbe, ali mi nikada nisu dali odgovor. Joško Macan u svakodnevnim kontaktima bio je nevjerojatno uporan u tumačenju opasnosti od prevelikog vodostaja jezera. Doslovno mi je visio na vratu, svakodnevno. Uvjerio sam se da je njegova priča realna, da mi kazuje istinu o posljedicama u slučaju rušenja brane. Shvatio sam da bi u slučaju većih kiša brana mogla popustiti i srušiti se. Morao sam spriječiti tu opasnost. Macan mi je na nacrtu pokazao kako se oslobađa osigurač na mehaničkom mehanizmu za spuštanje i dizanje klapne, jer zbog nedostatka struje nije radila hidraulika”.

Tko je srušio branu koja će potopiti Herson?

Stručnjaci su za The New York Times u svibnju rekli kako se čini da su ruske snage dopustile da previše vode uđe u rezervoar tijekom zimskog topljenja snijega i proljetnih kiša.

– Brana je visoka oko 30 metara i široka preko 3,2 kilometra i pohranjuje otprilike istu količinu vode kao Veliko slano jezero u američkoj državi Utah. Ova brana predstavlja samo jedan od tri glavna prijelaza duž Dnjepra u oblasti Herson i predstavljala je kritičnu liniju snabdijevanja ruskih snaga na desnoj obali rijeke Dnjepar, piše The Moscow Times.

Uništenje brane i njezine hidroelektrane koja strujom opskrbljuje desetke tisuća Ukrajinaca bilo bi u skladu s ruskim naporima da onesposobe ključnu ukrajinsku energetsku infrastrukturu, rekli su stručnjaci za The Moscow Times. Međutim, trenutna razina vode znači da bi poplave vjerojatno bile veće na lijevoj obali Dnjepra koju drže Rusi, zbog čega bi i ruski položaji na tom dijelu fronta mogli poplavjeti.

Vojni blogeri bili su podijeljeni oko toga što ova poplava znači za očekivanu ukrajinsku protuofenzivu te za povrat teritorija koje je Rusija osvojila tijekom svoje 15-mjesečne invazije. Na ovaj je način Rusija vjerojatno dobila nekoliko tjedana vremena prije ukrajinske protuofenzive. Ipak, voda iz brane će poplaviti velik dio lijeve obale rijeke i luku Herson.