Stožer i sindikati sisačke rafinerije opet na nogama…

Foto/Fah

Autor-Hina

Vijest kako je odlučeno da se nafta za preradu, koja se nalazi u spremnicima sisačke rafinerije, preveze na preradu u Rijeku, u Stožeru za obranu Rafinerije nafte u Sisku i očuvanje radnih mjesta, protumačili su kao znak postupnog gašenja proizvodnje u Sisku.

Zbog toga je u srijedu navečer hitno aktiviran Stožer, koji je održao izvanrednu sjednicu, kako bi se, prema ranijim odlukama, poduzele aktivnosti da se odvoz nafte spriječi.

“Svjedoci smo još jednog napada i pokušaja prijevare MOL-a, s namjerom gašenja rafinerije u Sisku kao glavnog konkurenta Molovim rafinerijama”, priopćio je u četvrtak ujutro glasnogovornik Stožera Petar Sekulić.

S najnovijom odlukom o utovaru nafte u sisačkoj rafineriji i prijevoza željezničkim cisternama u rafineriju u Rijeci nisu upoznati Nadzorni odbor kao niti Uprava Ine, a protivne su dogovoru sa Vladom o zaustavljanju tih aktivnosti. Zbog toga je Stožer s namjerama utovara nafte upoznao lokalnu zajednicu, župana Ivu Žinića i gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček, a informacija je proslijeđena i svim mjerodavnim institucijama vlasti u zemlji, navodi se u priopćenju.

“Danas kada Dalmaciju pustoše požari, pitamo se hoćemo riskirati nove ekološke katastrofe i požare u drugim dijelovima Lijepe naše? Prije eventualnih katastrofa u Gorskom kotaru, iz Siska poručujemo kako će prvo morati biti ugašen požar radnika sisačke rafinerije”, poručio je Sekulić.

Odvoz nafte se neće dozvoliti

Stožer je pozvao Vladu da hitno reagira i zaustavi odluku o odvozu nafte, te najavio da se odvoz neće dozvoliti.

Koordinacija i organizacija blokade željezničke pruge na izlazu iz rafinerije na najvišoj je razini, a sindikati i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Rafinerije nafte Sisak u stalnom kontaktu s radnicima i mnogim braniteljskim udrugama diljem Hrvatske, kaže se u priopćenju.

Javili su se i čelnici triju sindikata INe – Sindikat naftnog gospodarstva (SING), Sindikat naftne djelatnosti (INAŠ) i Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) zatražili su hitan sastanak s Upravom kako bi se raspravilo pitanje ponovnog transporta nafte iz Rafinerije nafte Sisak u Rafineriju nafte Rijeka.

“Ovo je zvono na uzbunu, jer netko ciljano pušta ovakve informacije u javnost, a Uprava Ine još uvijek nije socijalnim partnerima i javnosti prezentirala svoje konačne odluke o Ininoj rafinerijskoj preradi. Bez vizije i programa održive rafinerijske prerade koji moraju uključivati Rijeku i Sisak nećemo dozvoliti da se na stražnja vrata guraju djelomična rješenja preko leđa radnika i otvoreno poručujemo Upravi i vlasnicima Ine – ili poštujte dogovoreno ili se suočite s posljedicama”, izjavila je predsjednica SING-a Jasna Pipunić.

Uprava dosad nije obavijestila sindikate o kompletiranoj analizi i glavnim preporukama studije Deloittea, koja prema pisanjima medijima predviđa postupno gašenje rafinerije nafte u Sisku tijekom sljedećih pet godina i njezino pretvaranje u logistički centar i biorafineriju, dok bi se u istom razdoblju trebala dovršiti modernizacija rafinerije u Rijeci.

“Od Uprave očekujemo da u okviru socijalnog dijaloga upozna sindikate sa svojim stavovima u pogledu budućnosti Inine rafinerijske prerade. To se nikako ne može nazvati socijalnim dijalogom ili partnerskim odnosom u kojem jedna strana drugoj taji sudbinu za više od 1500 radnika koji su zaposleni u obje rafinerije”, istaknuo je povjerenik EKN-a za Sisak Zvonimir Mikloš.

A.K.