NACIONALNI STOŽER OBJAVIO NOVE MJERE KOJE VRIJEDE OD SUTRA

U posljednja 24 sata zabilježena su 2.623 nova slučaja zaraze koronavirusom i aktivno je 11.306 slučajeva. Među njima je 1.337 pacijenata na bolničkom liječenju, na respiratoru su 144 pacijenta. Preminulo je 19 osoba. Do danas su zabilježene 271.632 osobe zaražene koronavirusom, 5.947 je preminulo, a oporavilo 254.379 osoba. U samoizolaciji je 29.706 osoba, objavljeno je na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite…

Nove epidemiološke mjere 

Božinović je predstavio nove protuepidemijske mjere, rekao je da se posao vezan uz pojačane mjere dinamizirao, za epidemiju kaže da zabrinjava.

– Stožer je danas donio četiri odluke na nacionalnoj i dvije na regionalnoj razini, na prijedlog županijskih stožera u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, dodao je.

Objasnio je kako nove, strože mjere uvode na prijedlog županijskih stožera, što je dobar pristup jer su stožeri u županijama učinkovitiji i fokusiraniji nego prije.

– Također, Stožer produljuje primjene za tri odluke do 15. travnja, nije bilo izmjena u radu trgovina, ponovno je uvedena mjera zabrane treniranja u zatvorenim prostorima, osim za vrhunske sportaše, što je bilo do 1. ožujka. Ograničen je rad dječjih igraonica u zatvorenim prostorima, dodao je.

Božinović je rekao kako je donesena nova odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska granice.

– Za ulazak u RH priznavat će se brzi antigenski testovi, koje međusobno priznaju države članice EU-a, moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenom COVID-u koja će vrijediti 180 dana, a ne 90 kao prije, uređen je prijelaz granice zbog turizma, u izuzetke sada spadaju i digitalni nomadi i djeca do sedam godina, dodao je.

Što se tiče izmjena u Zagrebu, Božinović je rekao kako je Grad Zagreb najavio strože mjere koje će tijekom dana razmotriti i vjerojatno odobriti.

Mjere za županije 

Mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju su obvezno korištenje maski na otvorenom, zabranjena je prodaja alkohola od 20 do 6 sati ujutro, ograničen je rad ugostiteljskim objektima od 6 do 20 sati, radno vrijeme kasina je od 8 do 20 sati, obustavljen je rad dječjih igraonica, škole stranih jezika nastavu mogu raditi samo online. Dodao je kako je Šibensko-kninska županija donijela iste mjere.

Nove mjere stupaju na snagu u ponoć i traju do 15. travnja.

O prelasku granice 

– Ništa od ovih odluka nije uklesano u kamen, tako da pratit ćemo situaciju sljedećih dana i ako ovaj ritam povećanja bude takav da će tražiti nove prijedloge (…) , takve nove mjere će biti donesene. Ono što je činjenica, danas imamo jedan ozbiljan skok brojeva i ne možemo zanemariti da se i u nas može ponoviti scenarij koji smo vidjeli oko nas, vezano za ovaj već, svi ga nazivaju, treći val. Vidjeli smo kako je to naglo išlo u zemljama susjedstva (…) , vidimo da je stanje zabrinjavajuće i u Sloveniji, a vidimo i jedan trend koji nije dobar u cijeloj Europi, što tjera njihove vlade i zdravstvene stručnjake da predlažu sve strože mjere, rekao je.

Vezano za odluku o prelasku granice, Božinović je rekao da EU predviđa jedan režim koji bi bio tehnološki podržan kroz neko elektroničko rješenje.

– S obzirom na restriktivne mjere u susjedstvu, ne očekujemo povećan ulazak ljudi u Hrvatsku, dodao je.