Stravičan požar hara Los Angelesom: Kalifornijski muzej Getty preživio požar

Muzej ima vlastite spremnike s vodom i izgrađen je kaskadno kako bi se vatrena stihija što duže držala podalje...

fah

Centar Getty, jedan od najbogatijih muzeja na svijetu, preživio je požar koji hara Los Angelesom zahvaljujući ultramodernm planu za izvanredna stanja koji se primjenjuje i u slučaju potresa.

Više od 5700 vatrogasaca borilo se sa šest golemih i nekoliko manjih požara koji su izbili u ponedjeljak. Na evakuaciju je bilo prisiljeno više od 200.000 ljudi.

Dizajn zgrade i plan razvijen u suradnji s osiguravajućim društvima radi zaštite vrijedne zbirke umjetnina, sačuvao je remekdjela poput “Proljeća” Edouarda Moneta koji je muzej 2014. platio 65 milijuna dolara.

Kada su se oblaci dima ranije ovoga tjedna nadvili nad kompleks, napredni sustav za filtriranje zraka istisnuo je zrak iz zgrada, pa je dim teže ulazio u unutarnje prostore, rekla je Linda Somerville, pomoćnica direktora za osiguranje i upravljanje rizicima u Zakladi J.Paul Getty koja upravlja centrom i njegovom imovinom vrijednom dvanaest milijardi dolara.

Muzej ima vlastite spremnike s vodom i izgrađen je kaskadno kako bi se vatrena stihija što duže držala podalje.

“Zahvaljujući tim zaštitnim obručima i alarmnom sustavu možemo sami natapati padinu, zatvoriti ulaze i spriječiti da dim i krhotine ulaze u zgrade”, pojasnila je Somerville.

Centar Getty, otvoren 1997., cijelu godinu radi i na zaštiti od potresa. Umjetnička djela i izložbene vitrine leže na sustavima koji apsorbiraju podrhtavanja tla. Stručnjaci koji obnavljaju umjetnine u konzervatorskim laboratorijima brinu se da su, u slučaju potresa, sva umjetnička djela pričvršćena za stabilnu podlogu.

“Sve je u svakom trenutku pričvršćeno”, rekla je Somerville.Autor-Hina

A.K.