Štromar o ploči u Jasenovcu:’ Imamo dogovor da takvih obilježlja više neće biti, premijer će to vrlo brzo odraditi’

“Za subvencioniranje se može prijaviti svaki građanin mlađi od 45 godina koji nema nekretnina ili ima jednu nekretninu koju prodaje...

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar na konferenciji za medije objavit će koje će kreditne institucije sudjelovati u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

“Za subvencioniranje se može prijaviti svaki građanin mlađi od 45 godina koji nema nekretnina ili ima jednu nekretninu koju prodaje. Subvencijom će se olakšati otplata kredita u prve 4 godine za 50 posto rate kredita. Onima koji u međuvremenu dobije dijete, za svako dijete produžit će se subvencija za dvije godine po svakom djetetu”, kazao je Štromar.

Kamate koje su utvrđene su manje od 3,75 posto. Banke koje su ponudile veću kamatu nisu uzete u obzir, ali dosta ih je ponudilo i nižu kamantu stopu od 3,75 posto. Kamatne stope kreću se od 3,04 do 3,75 u eurima, a u kunama od 3,35 do 3,75 posto. Ugovor je skolopilo 10 banaka.

Banke s kojima je postignut dogovor su:

Hrvatska poštanska banka, Erste Banka, Podravska banka, OTP, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Raiffeisen banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag.

Na stranicama APN-a danas će biti objavljene sve banke, kamatne stope i obrazac”, kazao je Štromar.

Ministar je rekao i kako rok za zaprimanje zahtjeva ističe kada iznos anuiteta dostigne 35 mlijuna kuna na godišnjoj razini za 2018. i 2019. godinu.

Na kraju osvrnuo se i na Hos-ovu ploču s pozdravom ‘Za dom spremni’ i kazao da za njega nema mjesta u hrvatskoj javnosti,

Ne mislim da je bila pogreška ući u koaliciju s HDZ-om”, rekao je Štroma

Mi smo potpisali dokument kad smo ulazili u koaliciju s HDZ-om i tamo rokova nema kad nešto treba biti odrađeno, samo da se to treba odraditi. Možda su neke stvari važnije od nekih drugih. Bitno je da kurikularna reforma bude provedena”, rekao je Štromar na pitanje je li istina da u dokumentu koji je potpisan s HDZ-om stoji da u roku od mjesec dana obećanja trebaju biti ispunjena.

“Imamo dogovor s premijerom Plenkovićem,  on dobra zna stav HNS-a!”, kazao je Štromar i dodao: “Oni će to vrlo brzo odraditi”.

D.K

Comments are closed.