Studentica analizirala Thompsona u završnom radu: Bio je važan adut za stvaranje nacionalnog identiteta

Facebook

Iako se o pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu puno toga zna, njegove pjesme i povijest predmet su istraživanja i u akademskim krugovima, a to dokazuje i završni rad ”Popularne pjesma Thompsona: analiza izbora tekstova pjesama”, autorice Dore Udovičić s Odsjeka za kulturalne studije, Filozofskog fakulteta u Rijeci.

”Razlog zbog kojeg je vrijedan istraživanja leži u njegovom velikom utjecaju na oblikovanje hrvatskog nacionalnog identiteta i fenomena koji je uspio nadrasti, ono zbog čega se naziva pjevačem”, ističe Udovičić, koja je kroz tekstualnu analizu pjesama željela ustanoviti obraća li se Thompson u svojim ljubavnim pjesmama doista ženi ili se metaforički obraća svojoj domovini.

”Spominjanjem vrijednosti žene asocira na sve blagodati koje njegova domovina ima i time se diči. Govori o njenoj ljepoti koja predstavlja ljepotu prirode njegove domovine. U ljubavnim pjesmama nerijetko spominje trenutke rata ili pak borbu što je prouzročila njegova prošlost u kojoj je branio svoju domovinu”, utvrdila je autorica, prenosi portal 7Dnevno.

U analiziranim ljubavnim pjesmama Udovičić navodi kako Thompson pjeva o ljepoti, vrijednostima i ljubavi prema tajanstvenoj ženi što može u prenesenom značenju biti ljubav prema domovini, a ”rezultati ove analize ukazuju da se početna hipoteza ukazala točnom – Thompson se u svim svojim pjesmama metaforički obraća domovini”.

”Thompson iz pjevača prerastao u fenomen koji nadrasta njegovu glazbu”, kao i da je ”bio važan adut za stvaranje nacionalnog identiteta”, navodi u zaključku autorica Dora Udovičić.