STUDIJA O MEĐUNARODNIM POSVOJENJIMA: “Brojne nezakonite prakse su pravilo”

foto: Facebook / kalemba

Studija francuskih povjesničara otkrila je “pribjegavanje” nezakonitim praksama prilikom međunarodnih posvojenja djece, a što je predmet istraživanja koje se provodi od studenoga 2022. godine.

“Nezakonite prakse bile su brojne među svim akterima koji su sudjelovali u međunarodnim posvojenjima u Francuskoj”, rekao je Yves Denéchère, profesor suvremene povijesti na sveučilištu u Angersu na zapadu Francuske.

Riječ je o prvoj tako obimnoj studiji o međunarodnim posvojenjima koju je proveo znanstvenik Fabio Macedo.

“Pribjegavalo e teškim kršenjima koja nisu u skladu sa zakonima dotičnih zemalja ili s ljudskim pravima i ta su kršenja obilježila postupak međunarodnih posvojenja od samog početka 60-ih godina”, rekao je.

Studija je provedena uz financijsku potporu ministarstva vanjskih poslova koje nije imalo pravo zadirati u njezin sadržaj.

Dvojica znanstvenika pretražila su 250 spisa iz arhiva te 50.000 dokumenta, uglavnom iz diplomatskih arhiva i procijenila su više od 120.000 djece posvojene u Francusku iz inozemstva od kraja Drugog svjetskog rata.

Sastavili su “dug popis” nezakonitih praksi u širokom rasponu od “običnih neregularnosti do najtežih zločina”, navode.

“Nedostajući dokumenti, falsificiranje dokumenata, izostanak pristanka biološke majke na posvojenje, lažne izjave o prebivalištu, krivotvorine pri ulasku i izlasku iz zemlje iz koje se posvajalo dijete, otmice djece, krađa ili prodaja djece”, nabrajaju znanstvenici.

“Najčešće zabilježene nezakonite prakse su krivotvorenja dokumenata i izostanak pristanka biološke obitelji”, kaže Macedo, postdoktorand suvremene povijesti.

Studija je obuhvatila više zemalja, uglavnom od 1980. do 1990. godine, a neke od njih su Brazil, Vijetnam, Nepal, Peru, Gvatemala, Salvador, Šri Lanka, Rumunjska, Mali, Etiopija.p

“Znanstvenici su se zainteresirali za taj predmet pošto su posvojene osobe upozorile na nezakonite prakse s kojima su se susrele kada su krenule u potragu za vlastim podrijtlom”, navodi Yves Denéchère koji će istraživanje nastaviti kako bi izmjerio postotak adoptirane djece na koju se odnose takve prakse.

Međunarodno posvojenje djece najviše se provodilo u Francuskoj početkom 2000-ih kada je posvojeno više od 4.000 djece, a danas je u padu i posvojeno je samo 232 djece u 2022. godini.

Istraživanje međunarodnog posvojenja počelo je u studenome 2022. kako bi se identificirale nezakonite prakse koje su se provodile u prošlosti, a s ciljem da se više ne ponove”, navodi francusko ministarstvo vanjskih poslova

Istraživanje nadalje “treba pomoći pronaći odgovor na traženja adoptirane djece”, dodaje ministarstvo.

Zaključci se očekuju na proljeće