SUČIĆ: “MORA SE ZNATI TKO JE ZAPOČEO RAT I GDJE SE VODIO”

Pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić komentirajući napuštanje predsjednika Komisije za nestale osobe Srbije Veljka Odalovića tematske konferencije o nestalima na području bivše Jugoslavije u Zagrebu rekavši je kako je poznato da je “ideja velike Srbije i Memorandum SANU krenuo iz Beograda i da su svi ratovi na području bivše Jugoslavije posljedica te ideje.”

“Ali isto tako sam rekao pošto je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan dio i šest godina do mirne reintegracije, uglavnom, sve te velike i pojedinačne grobnice su se nalazile upravo na tim prostorima. Tu su parametri koje, kao vojnik, sa sigurnošću mogu pretpostaviti, ali obzirom da imam i informaciju, sve se nalazi u arhivima Republike Srbije”, rekao je Sučić.

Odalović je napustio konferenciju izjavivši kako je Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije i bivše JNA rekavši da sve zlo dolazi iz Beograda.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kao su rađene raščlambe borbenih djelovanja pogotovo za prostor istočnoj Slavoniji gdje je Prva armijska oblast to radila, postoji dokument o sanaciji tog prostora, dokumenti gdje su bila primarna i pojedinačna grobišta, kako se postupalo temeljem sveukupne sanacije isto tako nakon otkrivanja masovne grobnice na Ovčari, Generalštab JNA u suradnji sa tadašnjim rukovodstvom Republike Srbije zna se da je donio odluku o premještanju grobnica. Vojska kad nešto radi uvijek ostavi trag, ništa se ne radi bez zapovijedi i izvješća i sva se ona se nalaze u Beogradu u nekim arhivima, ustvrdio je Sučić.

Upitan za komentar Odalovićeve tvrdnje kako nema novih korisnih informacija, Sučić je podsjetio kako 8. prosinca 2016. je predan zahtjev Komisiji za nestala lica u Srbiji u kojem je navedena svaka pojedina aktivnost potrebna da bi se došlo do informacija o nestalim osobama.

Na upit za pojašnjenju svoje izjave o dolasku zla iz Srbije, Sučić je rekao da “ako se izvadi jedna riječ ili rečenica iz konteksta…, kad krenemo u priču mora se znati tko je započeo rat i gdje se vodio”.

Rat se, ističe,  nije vodio na teritoriju Republike Srbije, “a u svakom su ratu oni bili”.

Ponovio je kako je ideja o stvaranju velike Srbije i oduzimanju Hrvatima prirodnog i povijesnog prava je utemeljena u zaključcima Memoranduma SANU i da je projekt krenuo iz Beograda.

Na Odalovićevu tvrdnju kako u Srbiji nemaju zahtjev za bilo kojom poznatom lokacijom ili grobnim mjestom i pojedincem za koje nisu dali odgovor, Sučić je rekao kako se to odnosi na grobišta u Srbiji, “a nas zanimaju primarne grobnice na prostorima koji su bili okupirani 4, odnosno 6 godina. Što je s tim primarnim grobištima, gdje su prebačeni posmrtni ostaci”, upitao je Sučić dodajući kako je sada “najlakše staviti se u kontekst Srbije i reći nemamo informacija o nikakvim grobištima”.

Također je rekao kako je na konferenciji u ime Uprave za zatočene i nestale dužan predstaviti svoj rad, što je učinjeno i iznio probleme na koje nailaze. Ako cijenim da je ključ rješenja u Srbiji i idem snagom argumenata i činjenica zašto to netko negira, istaknuo je.

Većina grobišta je premještena nakon što su međunarodni čimbenici potvrdili lokaciju na Ovčari, nakon toga se krenulo i zna se tko je to provodio imenom i prezimenom, koje postrojbe i znaju se i datumi kad se to događalo, jer postoje zapisi o svim tim aktivnostima, čak i imena osoba koja su upravljala motornim vozilima u toj aktivnosti, ustvrdio je Sučić./Hina

D.K

Comments are closed.