SUD POTVRDIO ZABRANU “CAJKI”: Što Hrvati misle o tome?

KONCERT cajki u pulskom Domu Sportova Mate Parlov, kojeg je gradonačelnik Pule Filip Zoričić nedavno zabranio, ipak se neće održati, odlučio je Trgovački sud u Pazinu, odnosno sudac Damir Rabar, javio je Glas Istre.

Naime, agencija Hiljadarka, odnosno tvrtka Cimar production kao organizator koncerta, podnijela je tužbu Trgovačkom sudu u Pazinu protiv gradskog poduzeća Pula Sport, vlasnika i upravitelja dvorane u kojoj su trebali nastupiti Duško Kuliš i prijatelji – Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović.

Organizatori su kao nadoknadu za financijsku štetu tražili privremenu mjeru kojom bi se omogućilo održavanje koncerta 25. ožujka te su usput najavili da bi u tom slučaju odustali od daljnjih postupaka, točnije od novčanih potraživanja. Međutim, Trgovački sud u Pazinu, odnosno sudac Damir Rabar, je utvrdio kako u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za određivanje predložene privremene mjere o održavanju koncerta.

U ovom slučaju, kako se navodi u sudskom obrazloženju odluke, Trgovački sud u svom odlučivanju nije uzimao u obzir glazbeni žanr, već se radi o primjeni prava gdje, u ovom konkretnom slučaju, nisu postignute pretpostavke za prihvaćanje privremene koju je tražio organizator koncerta.

“Odluka je zakonita i pravična. Prihvaćeni su svi argumenti, a ne osobni stav i animozitet pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, koji se nastojao prikazati kao argument. Mi smo legalisti, a ukoliko organizator koncerta bude ustrajao u naknadi štete, smatram da je naša pozicija još snažnija i povoljnija u prozvanom kontekstu”, izjavio je za Hinu odvjetnik Krešimir Škarica, zastupnik Pula Sporta, gradskog poduzeća Pula Sport, vlasnika i upravitelja dvorane.

Odvjetnik i zastupnik organizatora, agencije Hiljadarka Srđan Simić rekao kako nije zadovoljan odlukom, koja je nepravomoćna ali kako se neće žaliti na tu odluku.

“Na tu odluku nećemo se žaliti prvenstveno zbog toga što smatramo da nema smisla, te da viši sud neće do 25. ožujka, kada se koncert trebao održati, uspjeti donijeti odluku. Sada ćemo u ovom postupku istaknuti službeni zahtjev za naknadu štete”, izjavio je Hini odvjetnik Simić.

Na koncertu je osim Kuliša trebao pjevati i srpski pjevač Dragan Kojić Keba, domaćoj javnosti poznat i kao bivši Severinin svekar, kao i Zoran Mićanović te Ana Bekuta.

Keba je sa žaljenjem komentirao sudsku odluku za 24sata. Izjavio je da je sa svakom zabranom ”čvršći, čistiji i bogatiji” te dodao kako “gonjeni privlače zvijezde, a gonitelji sivilo i vlastiti mrak”.

Reakcije i ankete

Brojni portali proveli su zadnjih dana ankete među čitateljima o zabrani izvođenja “cajki” u gradskim i javnim prostorima.

U online anketi net.hr-a na pitanje “Jeste li za zabranu cajki?” najviše upitanih, 32%, odgovorilo je “DA”, a još dodatnih 12% odgovorilo je “Fuj, tko to može slušati”. “NE” je odgovorilo 17% upitanih, a još 30% je odgovorilo “Kog briga, neka svatko sluša što hoće”. 7% misli da je prošlo vrijeme zabrana, a 2% “otkida” na cajke.

Istarski lokalni mediji su također pitali svoje čitatelje o tome. Čitatelji “Labinštine” su podijeljeni pola-pola.

Međimurci su pak, prema anketi emeđimurja pretežno za zabranu cajki (59 prema 41 posto).

Čitatelji lijevog Indexa pak pretežno podržavaju puštanje cajki u javnom prostoru: 48% kaže da ne voli cajke ali da je glupo zabranjivati bilo kakvu glazbu, dok bi ih 40 posto ipak to zabranilo. 12 posto kaže “ima nas koji ih volimo”.

Što vi kažete?