SUĐENJE Draganu i Slobodanu u Rijeci: Odgovorni za smrt 32 civila u Korenici

RIJEČKO županijsko državno odvjetništvo optužilo je Dragana Bešira (81) i Slobodana Đorđevića (81) da u jesen 1991., kao zapovjednici srpskih paravojnih postrojbi, nisu spriječili ubojstva 32 hrvatska mještana na području Rakovice i Korenice i tako počinili ratni zločin protiv civila.

Ne navodeći identitete optuženih srbijanskih državljana, riječko tužiteljstvo je u utorak objavilo da je Bešir okrivljen u svojstvu zapovjednika Općinskog štaba Teritorijalne obrane Korenica, a Đorđević kao zapovjednik “Isturenog komandnog mjesta” (IKM) 13. Korpusa JNA na Mukinjama.

Neselektirano i prekomjerno granatiranje
Obojicu tereti da su ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinili tijekom koordiniranog napada paravojnih postrojbi Teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine, potpomognutih kombiniranim postrojbama JNA i drugih dobrovoljačkih jedinica pod zapovjedništvom IKM-a.

Napad je, dodaje tužiteljstvo, izvršen na mjesta Vaganac, Smoljanac, Sertić Poljana, Rastovača i Korana te Drežnik Grad, Lipovača Drežnička, Grabovac, Drežničko Selište, Irinovac, Oštarijski Stanovi, Čatrnja, Brajdić Selo, Lipovac i Rakovicu, koja su bila naseljena pretežito hrvatskim stanovništvom.

Stanovništvo je, stoji u optužnici, bilo izloženo neselektiranom i prekomjernom granatiranju bez odabira vojnih ciljeva, raznovrsnim topničkim i raketnim oružjem. Bešir i Đorđević optuženi su da, nakon zauzimanja napadnutog hrvatskog teritorija, kao zapovjednici nisu spriječili ubijanje civilnog stanovništva te paljenje obiteljskih kuća i gospodarskih objekata.

U tom su razdoblju, naglašava riječko tužiteljstvo, ubijena 32 civila te razrušen i spaljen veći broj stambenih i gospodarskih objekata. Đorđevića se tereti i da je 26. rujna 1991., kao zapovjednik IKM-a, naredio da se s koreničkog brda Višnjevača raketira kamp Grabovac, u kojem su bile smještene izbjeglice iz Korenice.

Tijekom tog napada od posljedica eksplozija poginulo je troje civila, a više njih je teško ozlijeđeno. Optuženici, napominje tužiteljstvo, imaju prebivalište na teritoriju Republike Srbije i nisu dostupni hrvatskim državnim i pravosudnim tijelima.