Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SUĐENJE SUCU IZ SRBIJE: Potresna svjedočanstva Vukovaraca, “razapeli su me kao Isusa na zid”. Srpski mediji: “I nakon 28 godina ustaše maltretiraju nevine Srbe”

Vukovarski branitelji, mahom suborci legendarnog generala Blage Zadre, izmjenjuju se na klupi za svjedoke na Županijskom sudu u Osijeku, prisjećajući se dobivenih batina u srbijanskim logorima nakon pada grada. Neki su među njima teško bolesni, zahvaljujući istim tim batinama, neki su u dobi od 80 i više godina, slabo čuju, teško govore… Njima iza leđa sjedi Vojislav Medić kojemu se sudi za ratni zločin i tereti ga se da je, kao major JNA, ispitivao i zlostavljao zarobljene hrvatske branitelje. No, Medić tvrdi kako koncem 1991. i 1992., dok su oni bili zarobljeni u Stajićevu, Sremskoj Mitrovici ili Nišu, on uopće nije bio u tim logorima, nego je provodio ispitivanja u Beogradu, kao vojni istražni sudac. Ukratko, tvrdi kako on nije taj Medić koji je njih zlostavljao te da se radi o zamjeni identiteta.

Svjedočio je jučer Ante Vranjković (83), zamjenik Blage Zadre, koji je nakon zarobljavanja prošao kroz sva tri spomenuta logora te na koncu i kroz vojni zatvor u Beogradu.

– U Stajićevu je u četiri štale ležalo nas 700 do 800 branitelja. Po mene su došla četiri naoružana vojnika s pendrecima i odvela me na razgovor kod Medića koji me pitao što sam radio tijekom obrane. Nikada ga ranije nisam vidio. Uzeo je pištolj, stavio mi ga u usta i repetirao. Pozvao je dvojicu vojnika da me odvedu, mislio sam da će me vratiti u štalu, ali ne, odveli su me u podrum, razapeli me kao Isusa na zid i toliko tukli pendrecima da sam pao u nesvijest. Zadobio sam ozljede glave i polomljena su mi tri rebra. Vratili su me kod Medića, gdje mi je on rekao da me zna iz štaba Blage Zadre. Sjetio sam se tada jedne zgode iz štaba kada mi je rečeno da ne mogu ući jer je došla delegacija iz Zagreba, donijela je oružje i nekakvo vozilo – ispričao je Vranjković.

Raniji su svjedoci, podsjetimo, navodili kako se s generalom Zadrom u Vukovaru, koncem kolovoza ili početkom rujna, sastala osoba koja se predstavila kao major Medić. “Blago mi je rekao da je Vojislav Medić došao kao strateška pomoć iz Zagreba, da je prešao iz JNA i da će nam pomoći”, ispričao je nedavno svjedok Mladen Roguljić.

No, Vranjković je jučer izjavio kako se taj susret zbio u svibnju ili lipnju, a ispričao je i da je došlo, kako tvrdi, do incidenta.

– Kada sam se za pola sata vratio u štab, vidio sam da je Blago Zadro htio uhititi jednu od tih osoba, odnosno Medića, ali je on odvrnuo bombu i rekao da će sve poubijati ako ga ne pusti, pa je nakon toga otišao u Borovo Selo. To je živa istina – izjavio je on.

Medićev odvjetnik Tomislav Filaković kasnije ga je upitao je li vidio da Medić vadi bombu.

– Ne, meni je tijekom ispitivanja Medić ispričao da je on bio u zapovjedništvu kod Blage Zadre. Ne bih ja to izmislio – odgovorio je 83-godišnji Vranjković, čiji je iskaz na trenutke bio konfuzan, teško je razumijevao pitanja, a teško se i njega moglo razumjeti. Zbog posljedica ozljeđivanja, 70-postotni je invalid, a pije, rekao je, osam tableta svakodnevno.

Odvjetnik Filaković ukazao mu je potom na njegov lanjski iskaz, iz istrage. A u njemu je Vranjković naveo kako je od suborca čuo da se osoba iz Zagreba preziva Nedić te da je povezao kako je to “isti čovjek kao ispitivač u Stajićevu”. “On sam mi je tijekom ispitivanja rekao da je major iz Borova Sela, da je Blagi dao džip i pištolj Berettu kako bi zadobio njegovo povjerenje”, ispričao je svjedok lani.

– Zašto ste tada rekli Nedić, a danas pričate o Mediću? – priupitao ga je odvjetnik.

– To što sam tada rekao Nedić, a danas Medić, to je isto – odgovorio je.

Odvjetnik je uložio prigovor na njegovo svjedočenje.

Odvjetnici obrane ističu da je optuženi tijekom 1991. i 1992. kao sudac Vojnog suda u Beogradu radio na više desetaka predmeta. To, kažu, dokazuje i dokumentacija podnijeta sudu.

Srpski mediji: “Maltretiraju Srbe”

Mediji u Srbiji su mahom na strani priče dr. Medića kako to “nije bio on”.

Naslov u Informeru glasi, “MALTRETIRAJU SRBE I 28 GODINA NAKON “OLUJE”! Hrvati sude Mediću zbog “ratnog zločina”, ON U TO VREME BIO U BEOGRADU”.

“Dva od tri pozvana svedoka, Marko Prgomet i Josip Pitl, kao i prethodni, tvrde da ih je u logoru u Stajićevu 1991. ispitivao čovek za koga su od drugih ratnih zarobljenika samo čuli da se zove Medić. U to isto vreme je Vojislav Medić bio u Beogradu”, tvrde oni.

– Svjedoci ne potvrđuju optužnicu, odnosno ne mogu biti relevantniji od materijalne dokumentacije koju smo dostavili i koja je jučer konačno uvedena u dokaze. Moram napomenuti da me šokirala jučerašnja izjava tužiteljice koja je dovela u pitanje vjerodostojnost te dokumentacije činjenicom da je obrana u tako kratkom roku uspjela doći do te dokumentacije. To prvi put čujem u svojoj 40-godišnjoj praksi – rekao je Đorđe Dozet, iz odvjetničkog tima optuženika.

Najnovije

Dat ćemo prednost sposobnima, a ne podobnima

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Poštovani čitatelji danas ćemo Vam predstaviti dvojicu kandidata Domovinskoga pokreta Vedrana Černya i Tomislava Josića. Pa da ih najprije kratko...

Prof. Biočić: Krivotvorenje suvremene hrvatske povijesti uz komunističke dogme – zašto Sveučilište ne reagira?

Foto:Narod.hr   Sveučilišnog profesora srednjovjekovne povijesti dr. sc. Ivu Goldsteina “krasi“ mnogo negativnih epiteta; za časnog čovjeka i znanstvenika dovoljni bi bili i samo oni koje...

Biblijska poruka 13.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ne bojte se to sam ja, glavom

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,16-21 Kad nasta večer, siđoše Isusovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se...

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...