SUĐENJE U NDOLI: KONGOANSKI DIPLOMAT PROPAO U ZEMLJU

Hrvatski državljani optuženi za trgovinu djecom u pokušaju pojavili su se i dana pred sudom u Ndoli. Na sud je danas stigla i Gloria Sondoya Sakulenga, imigracijska službenica zaposlena u Zračnoj luci u Ndoli, koja je u drugom sudskom postupku također optužena zajedno s Hrvatima za navodnu trgovinu djecom.

Nastavlja se ispitivanje Kombe Sakenija, svjedoka tužiteljstva koji je u petak dao iskaz. Riječ je o policajcu koji je uhitio hrvatske državljane 7. prosinca 2022. u zračnoj luci u Ndoli, kad su s posvojenom djecom namjeravali otputovati u Hrvatsku. Danas su ga ispitivali odvjetnici obrane. Podsjetimo kako je Kombe Sakeni na prošlom ročištu izjavio da je nakon što je dobio informaciju o navodnom pokušaju trgovine četvero djece, kontaktirao kongoanski konzulat kako bi provjerio vjerodostojnost dokumenata o posvojenju.

Rekao je da je kongoanska vlada preko svog konzulata odgovorila da su navodni dokumenti za posvajanje lažni i da ih nije izdala ona.

– Kongoanskog diplomata od kojeg se očekivalo da će svjedočiti u slučaju navodne trgovine djecom, nigdje se nije moglo pronaći, kako je u ponedjeljak priopćeno na Visokom sudu u Ndoli. Radi se o diplomatu koji je prema svjedočenju granične policajke doveo djecu na granicu zajedno s hrvatskim optuženicima.

U međuvremenu, policajac koji je uhitio Hrvate, Kombe Sakeni ponovio je da je imenovani diplomat iz kongoanskog konzulata taj koji je odveo četvero kongoanske djece na granicu Sakanije.

Odvjetnici koji zastupaju optužene zatražili su od suda da pusti njihove klijente jer sudu nisu predočeni nikakvi dokazi koji bi ih povezali s kaznenim djelima.

Tijekom zatvaranja slučaja, državni odvjetnik Innocent Kamunga rekao je sutkinji Visokog suda Ndola Mary Mulanda da se Kapulo Jean-Pierre ne može pronaći i da mu vlasti iz njegove zemlje nisu pomogle da ga dovedu kao svjedoka – ispričala je zambijska novinarka za 24sata.

– Neka se uvede u zapisnik da se svjedok Kapulo  sa svjedocima broj četiri i sedam s popisa svjedoka razrješuje. Ovo je kraj slučaja za državu – rekao je Kamunga.