SUĐENJE U ZAMBIJI OPET ODGOĐENO: PLAĆALI 25.000 DOLARA PO DJETETU?

U Zambiji se za trgovinu djecom sudi se četirima hrvatskim parovima, a današnje je ročište odgođeno – jer danas nitko nije svjedočio, zambijsko tužiteljstvo nije uspjelo osigurati svjedoke za današnje ročište pa je sutkinja Mary Mulanda zakazala novu raspravu za petak.

Sutkinja Visokog suda Mary Mulanda prošli je tjedan naredila tužiteljstvu da se danas zaključi optužba i ispitaju njihovi svjedoci.

no za posvajanje su tamo zainteresirani i Slovenci. Iz slovenskog Zurnal24 razgovarali su s dvojicom koji su se nakon izbijanja afere povukli, odnosno odustali od “posvajanja” nakon što su Hrvati zaglavili u zatvoru.

Gauthier Luyela , odgovoran za zaštitu djece u Ministarstvu obitelji Konga, rekao je da od 2017. godine, prema tada donesenom zakonu o obiteljskom pravu, stranci ne mogu posvojiti svoju djecu, odnosno da će to moći tek nakon što osnuju državna agencija za posvajanje. “Ne znam kako bi naš sud mogao odobriti njihovo posvajanje”, dodao je. Povrh toga, DR Kongo nije potpisnica Haške konvencije o zaštiti djece i suradnji u međudržavnim posvojenjima, što potonje čini još kompliciranijim.

No, Luyelino čuđenje kako je sud odobrio posvojenje treba uzeti s rezervom. Dobro obaviješteni izvor rekao je Reutersu prije mnogo godina da u DR Kongu postoji crno tržište posvojenja, unosan posao za vladine dužnosnike, suce, odvjetnike i sirotišta. Kako djeca ne dobivaju izlaznu vizu, krijumčari su ih potom prevozili u Zambiju, Etiopiju ili Ruandu, gdje su ih preuzimali kupci. Samo u Sjedinjenim Državama najmanje 80 djece iz DR Konga prodano je na ovaj način u dvije godine. Nekoliko europskih zemalja, uključujući Francusku, Belgiju i Italiju, stoga su im prije nekog vremena prestale izdavati ulazne vize.

Nakon izbijanja skandala Vlada RH naložila je izvanredni nadzor nad radom općinskih sudova u Varaždinu i Zlataru, no inspekcija Ministarstva pravosuđa nije utvrdila nepravilnosti u potvrđivanju dokumenata iz suda u DR. Kongo.

U pet i pol mjeseci otkako su Hrvati u Africi, još jedna naša sunarodnjakinja posvojila je djevojčicu iz istog sirotišta u DR Kongu. Ona je ovlastila mještanku, koja ima tvrtku u Hrvatskoj, da preuzme dijete s već sređenim hrvatskim dokumentima i zajedno su bez problema napustile zemlju, prenosi portal 24sata . U ovom sirotištu sedmero djece, također s hrvatskim putovnicama, navodno čeka predaju posvojiteljima u njihovoj “lijepoj kući” .

Proces posvojenja u DR Kongu objasnio je par ranih srednjih godina iz Ljubljane. Prije svega, stupili su u kontakt s parovima u Hrvatskoj koji su ili već posvojili djecu ili ih planiraju posvojiti u skoroj budućnosti, većina njih povezana je na društvenim mrežama. Tamo su doznali adresu sirotišta u DR Kongu iz kojeg su svi Hrvati trebali dobiti svoju djecu te da će ih sve stajati između 20.000 i 25.000 dolara. Najveći dio iznosa navodno ide odvjetniku i drugim posrednicima. “Morali smo ih platiti pet stotina unaprijed voditelju sirotišta”, rekli su. Riječ je o Emannuelu Kabongu , koji je navodno pobjegao nakon početka afere.

Sugovornici Zurnala24 tada su se planirali upisati u slovenski matični registar, ali su zbog nedavnih događaja odustali od posvojenja. Da nisu, mogli bi doživjeti istu sudbinu kao i Hrvati, pa bi i oni najvjerojatnije bili prepušteni sami sebi.

Za mišljenje o posvojenju u DR Kongu obratili su se slovenskom Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti.

Oni su dali općenite informacije, ali navode: “Ukoliko kandidati sami odlaze u inozemstvo na postupke posvojenja (nakon pribavljenog mišljenja nadležnog centra za socijalni rad da su podobni kandidati), rizici su svakako veći, uključujući npr. nadležna tijela države za koje je dijete doista utvrdilo da se dijete može posvojiti te da ne postoji mogućnost da se o djetetu može adekvatno zbrinuti u domovini te da je dostupno za međudržavno posvojenje, financijski aspekt posvojenja, koji ne moraju pokriti samo stvarne troškove postupka i sl. U slučaju bilo kakve sumnje u vezi s podrijetlom djeteta, svi smo dužni, a posebno državna tijela, takve okolnosti prijaviti policiji.”