Suverenist Sačić pozvao Milanovića da ne proglasi izmjene Kaznenog zakona

Saborski zastupnik Željko Sačić (HS) pozvao je u četvrtak predsjednika države da aktivira svoj institut i da, budu li izglasane, ne proglasi izmjene Kaznenog zakona kojima se uvodi i novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

“Pozivam Zorana Milanovića da pokaže da je predan zaštiti demokracije i javnog interesa i da ne proglasi zakon”, rekao je Sačić u objedinjenoj saborskoj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona o kaznenom postupku i zaštiti od nasilja u obitelji.

Valja pojasniti da predsjednik sabora potpisuje zakone i druge akte koje donosi sabor te ih potom upućuje predsjedniku republike radi proglašenja. U našem slučaju, Milanović odlukom proglašava zakone u roku od osam dana od dana kada su izglasani u saboru, prenosi Index.hr.

Ako predsjednik smatra da proglašeni zakon nije u skladu s Ustavom, može pokrenuti postupak ocjene ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom.

Kao i ostala oporba, vrlo je kritičan prema uvođenju spomenutog kaznenog djela, kaže da se radi o pokušaju zaštite “vladajuće klike od neugodnih činjenica do kojih se dolazi u istražnim postupcima”.  “Stavite nam i slike ljudi koje želite zaštititi da znamo o kome se radi”, kazao je.

Predsjednik Milanović ranije je upozorio da se izmjenama Kaznenog zakona želi spriječiti javno razotkrivanje pogodovanja, kriminala i korupcije u vlasti Andreja Plenkovića te da će, stupe li predložene izmjene na snagu, pomilovati građane kažnjene zbog otkrivanja korupcije.

Davor Dretar (DP) dodao je da se radi o zakonu “opasnih namjera, antidemokratske težine”, da će spomenuta odredba imati “zastrašujuće posljedice za novinarsku profesiju i interes javnosti”. “Takve izmjene su zastrašivanje novinara”, ustrajala je Urša Raukar Gamulin (Možemo).

Iz HDZ-a su odbacili takve tvrdnje. “Ne mogu vjerovati koliko smo konfabulacija i zlobnih teza čuli”, kazala je Marija Jelkovac, koja potpuno promašenim naziva teze da se novo kazneno djelo uvodi radi zaštite nekih osoba, a protiv novinara.

“Novinar ne može biti počinitelj tog kaznenog djela i to izrijekom stoji u zakonu”, dodala je Branka Juričev Martinčev i napomenula da po Zakonu o medijima novinar nije dužan dati informaciju o svom izvoru.

U cjelodnevnoj raspravi oporba je prozivala vladu i premijera što predlažu da se istim zakonom uvede femicid, teško ubojstvo ženske osobe, i napominjala da time pokušavaju ušutkati medije.

“Danas je jedan od najgorih dana u ovom saboru jer nas je premijer stavio u poziciju da nećemo moći glasati za zaštitu žena od nasilja, osim ako mu ne pružimo zaštitu od izbijanja korupcijskih afera i skandala njega i njegove stranke”, izjavila je Sandra Benčić (Možemo).

“Ne podržavamo ovakvu muljažu i ugrožavanje novinarskih sloboda, nećemo podržati zakon”, rezolutna je Katica Glamuzina (SD). “Osjećamo se izigranima, sveli ste izjašnjavanje o zakonu na princip, ‘uzmi li ostavi’, žene žrtve nasilja ne zaslužuju biti taoci vaši igara”, poručuje vladajućima Katarina Nemet (IDS).

Arsen Bauk (SDP) kaže da HDZ radi u svom političkom interesu, a to je da ispred moćnog muškarca stavi živi zid nemoćnih žena. “HDZ je nepopravljiv, to je Sizifov posao, borba HDZ-a protiv korupcije je bratoubilački rat”, ustvrdio je Bauk.

Ne sporeći da je uvođenje femicida značajan korak u pokušaju da se smanji broj ubijenih žena, oporba je upozorila da će u praksi biti puno izazova da se slučaj karakterizira kao femicid.

“Sve je jasno kada Željko ubije Anđu, no kad Anđa ubije Željka, tu su već problemi jer će očigledno, ako ovo uđe u zakon, ona dobiti manju kaznu od Željka”, kazao je Dretar i upitao: “Što kada Anđu ‘krkne’ Mirjana? Što će sudac tada odlučiti, je li to femicid ako je žena na ženu, to je dosta problematičan slučaj”, zaključio je.