Utorak, 25. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SVE JE VIŠE MANIPULATIVNIH VIJESTI U HRVATSKOJ: Kako je HINA loše prognozirala ishod mađarskih izbora?

Takozvani maisnstream mediji u hrvatskoj, sve više služe u dnevno političko i ostalo manipuliranje hrvatske javnosti i svojeg čitateljstva koje je sve češće izvrgnuto fake news vijestima koje brutalno podsjećaju na neka tamna vremena kada se s narodom lako manipuliralo upravo novinskim tekstovima, radijskim i tv emisijama. Tako je i danas. Velik je broj hrvatskih novinara upravo zbog pisanja istine izvrgnut otkazima, prijetnjama kao i zatvaranjima. Upravo zbog takvog zastrašivanja i izražavanja slobode pisane riječi krše im se temeljna ljudska prava po svim međunarodnim konvencijama…Nije ni Braniteljki portal ostao pošteđen upravo pritisaka nekih političara kao i institucija na istinite javne objave, ali se nije pokolebao nastaviti pisati i objavljivati ISTINE koje mnogima ne odgovaraju, umjesto da institucije rade svoj posao po spoznajama objavljivanih istina, u hrvatskoj je posve drugačije, što samo po sebi govori u kakvom društvu i državi živimo.

U hrvatskoj je nažalost samo par portala među kojima prednjači Braniteljski portal, koji teže i objavljuju ISTINU- dok se svi drugi se služe raznim manipulacijama i neistinama jer je većina tih portala financirana iz čudnih izvora koji baš nisu priželjkivali samostalnu i nezavisnu Hrvatsku.


U nedjelju, 8. travnja, održani su mađarski parlamentarni izbori na kojima je pobijedila koalicija Fidesz, premijera Viktora Orbana, s Kršćansko-demokratskom narodnom strankom. Nakon prebrojenih gotovo 97 posto glasova, osvaja dvotrećinsku većinu133 od 199 mjesta uz rekordnu izlaznost od 68,80%. Stranka Jobik trebala bi osvojiti 26 mandata, a Socijalisti 20.

Time Viktor Orban treći puta zaredom postaje premijerom Mađarske i to ponovno uz dvotrećinsku potporu.

Dana 26. veljače Hrvatska izvještajna novinska agencija prenijela je vijest o lokalnim izborima u Mađarskoj. Naime, u Mađarskoj su se održali izvanredni lokalni izbori u gradu Hodmezovasarhely koji ima 47 000 stanovnika. Na tim izborima pobijedio je neovisni kandidat u srazu s kandidatom Orbanove stranke, a HINA je propustila navesti da se radi o izvanrednim izborima mjestu koje nije značajno za mađarsku političku pozornicu, piše narod.hr.

Koliko je taj poraz bio beznačajan za Orbana, govori i podatak da je neovisni protukandidat dobio 57% glasova uz podršku Socijalista, ekstremno desnog Jobbika, glavne oporbene stranke i liberala.

Što su pisali mediji u Hrvatskoj?

Gotovo svi Hrvatski mediji ovu su vijest prenijeli kao da se radi o “političkom potresu” i mogućoj smjeni Orbana, pa su citirali analitičara koji je tvrdio kako: “Ovakav rezultat ima sveobuhvatan psihološki značaj, danas počinje novo doba”.

Radi se analitičaru Robertu Laszlu iz tvrtke Political Capital koja na svojim stranicama među partnerima, između ostalih navodi Otvoreno društvo Georgea Sorosa, Nacionalnu zakladu za demokraciju (NED) koja je najpoznatija po suorganiziranju u “Narančaste revolucije”, svrgavanju demokratski izabranog slovačkog premijera Vladimira Mečiara 1998. godine i etiketiranju prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana diktatorom, Europske komisiju i čak četiri njemačke zaklade (Friedrich Naumann Stiftung, Friedrich-Ebert-Stiftung, Heinrich Böll Stiftung i Bertelsmann Stiftung).

Postavlja se pitanje odgovornosti HINA-e u biranju svojih sugovornika, kada su u isto vrijeme bila javno dostupna istraživanja najveće analitičke agencije u Mađarskoj, Mediana po čijim je anketama Orban mogao računati na podršku od 61% birača.

Tu HINA-inu promašenu vijest prenijeli su sljedeći mediji:

1. Večernji list uz naslov: Šest tjedana prije državnih izbora Orban primio neugodan udarac

2. Index uz naslov: Orban doživio neočekivani poraz na lokalnim izborima i to samo par tjedana prije parlamentarnih

3. Telegram uz naslov: Ups, Orbanova stranka je upravo izgubila na lokalnim izborima, šest tjedana prije parlamentarnih

4. Jutarnji list uz naslov: Šokantan poraz Viktora Orbana Novo političko lice potuklo Fideszova kandidata: ‘Želimo se riješiti velikih zlostavljača koji maltretiraju razred’

5. Slobodna Dalmacija uz naslov: Orban doživio neočekivani poraz

6. N1 uz naslov: Orban doživio neočekivani poraz na lokalnim izborima

7. Dnevnik.hr uz naslov: Orban doživio neočekivani poraz: “Danas počinje novo doba”

8. Novi list uz naslov: Nije tako nedodirljiv Orban doživio neočekivani poraz na lokalnim izborima u Mađarskoj

 

Uz sve to HINA redovito prešućuje da iza nekih organizacija stoji George Soros, samog Sorosa HINA opisuje kao “filantropa koji financira liberalne vrijednosti i otvorene granice u istočnoj Europi”, a većini stranaka koje su desno od centra najčešće etiketira ekstremno desnim, krajnje desnim i slično. Uz mađarski Fidesz u pravilu stoji da je konzervativna nacionalistička stranka dok stranke lijevo od centra kod HINA-e uglavnom nemaju opis, bilo da je riječ o političkoj sceni u Mađarskoj, Italiji ili Njemačkoj.

Više o svemu-OVDJE

 

Najnovije

Deseci tisuća vjernika na proslavi 43. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju

Deseci tisuća vjernika iz svih krajeva svijeta proslavljaju danas 43. godišnjicu Gospinih ukazanja u Međugorju, koje je jedno od najvećih hodočasničkih odredišta u svijetu.   Od...

Dan neovisnosti – povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika

U Hrvatskoj je danas spomendan na Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesenu 25....

Biblijska poruka 25.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Lk 1,39-56 Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu...

 Pronađena još jedna masovna grobnica: Najmanje je deset tijela, nađena su na odlagalištu

Foto:Branimir Bradarić/Večernji list   Na komunalnom odlagalištu "Petrovačka dola", nedaleko od Vukovara, pronađena je još jedna masovna grobnica. Prema dosadašnjim informacijama, riječ je o najmanje deset...

Stipo Mlinarić Ćipe: U Domovinskom pokretu nema razdora

Foto:HTV/HRT   Gost emisije "Nedjeljom u dva" je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe. Kako se DP snalazi u vlasti? Zašto su često akteri političkih afera...