Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Sve nagrade obitelji navodnog ratnog dezertera…Nema toga što njemu i njegovoj obitelji nisu dali…

Ima li još neka hrvatska državna nagrada ili priznanje, a koje nije svečano uručeno Radi Šerbedžiji?…

Sada su otac i sin Šerbedžija, Rade i Danilo, pokupili „sve“ Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu. Film od sina „Tereza37“ osvojio je čak pet Zlatnih arena, a film u kojem glumi otac- tri. Danilo je proglašen i najboljih redateljem, a Rade najboljim glumcem. Glumio je u filmu “Ribanje i ribarsko prigovaranje“. To je odlučio stručni žiri pod vodstvom bivše novinarke HRT-a Line Kežić.

Međutim, i unatoč toga što ga Hrvati i Hrvatska neizmjerno vole, Rade Šerbedžija, koji je dobio na raspolaganje i dio otoka Brijuni, i dalje nema baš lijepo mišljenje o državi koja mu je dala tri puta više nego bi  mogao dobiti i u Srbiji.

Ovaj je glumac lani nagrađen za životno djelo nagradom Vladimir Nazor, a ove godine u Dubrovniku pripao mu je  – Orlando. Sada su on i sin odnijeli „sve“ nagrade i iz Pule.

Kad je počeo hrvatski Domovinski rat, Šerbedžija je snimio jedan srpski film s nazivom „Dezerter“ te pjevački duet i tv seriju s Cecom Ražnatović, ženom od ratnog zločinca Arkana.

Nakon što je Hrvatska pobijedila u ratu, Rade je stao na pravu, pobjedničku stranu i od navodnog dezertera postao „junak“. Nema toga što njemu i njegovoj obitelji nisu dali.

Stoga se slobodno može reći da su godine nakon rata, godine raznih šerbedžija i sličnih.

Kata Šoljić, majka stradalih hrvatskih branitelja, nikada nije bila na Brijunima, a željela je da i to vidi. Branitelji su s tim u svezi poslali dopis tadašnjem istarskom županu i vlasniku sela Sv. Juraj  Ivanu Jakovčiću  da joj omogući jedan kraći izlet u ovaj jadranski biser.

Jakovčić, naravno, nije joj ni odgovorio, i Majka Kata nikada nije vidjelo mjesto gdje obitelj Šerbedžija uživa, odnosno priprema jugo-predstave.

Mnogi se s pravom pitaju- s čime je to Šerbedžija zadužio Hrvate i Hrvatsku da mu toliko idu niz dlaku, tim prije što taj daroviti umjetnik nikada nije spomenuo Hrvatsku kao svoju domovinu?

Na primjeru ovog glumca i njegova sina, očito je da se isplatilo biti „dezerter“, ne samo na filmu, već i u stvarnom životu!

Autor / Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Najnovije

Kovač: Koalicija s DP-om vratila bi HDZ na tvorničke postavke

Foto:Screenshot/N1   Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostujući na N1 televiziji komentirao je potencijalne postizborne koalicije. “Glasači bi voljeli da se dogodi koalicija HDZ-a i Domovinskog...

Radić: Bilo je poziva iz HDZ-a, imat ćemo čvrst stav

Foto:Domovinski pokret   Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao je kako je bilo poziva toj stranci iz HDZ-a i poručio da ljudi mogu pozivati s...

Milanović prekinuo šutnju, progovorio o “slovu i duhu Ustava”

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović se oglasio na svome Fb-u. “Zahvaljujem svima vama, hrvatskim ljudima, koji ste u srijedu izašli na izbore za Hrvatski sabor. Određujući za...

DP i Možemo dobitnici izbora, HDZ pobjednik, SDP gubitnik, Most opstao

Piše: Josip Milić   Nakon prospavane izborne noći red je za jednu ozbiljniju analizu. Po svemu sudeći Vladu će formirati HDZ, Domovinski pokret i manjinci bez...

Hitrec: Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Travanj 2024. ide dalje Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka. Da traje mjesec dana, svi bismo poludjeli od dosade...