Svečana prisega 18. naraštaja kadeta Hrvatske vojske!Težite vrlinama koje su oduvijek krasile hrvatske vojnike…

Svečanu prisegu položilo je 108 kadeta 18. naraštaja, od kojih je 83 kadeta preddiplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, 23 kadeta integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva te dva kadeta kandidata za vojne pilote...

Svečana prisega 18. naraštaja kadeta Hrvatske vojske | Foto: MORH / T. Brandt

Težite vrlinama koje su oduvijek krasile hrvatske vojnike i budite odlučni i nepokolebljivi pred izazovima, poručio je kadetima ministar Banožić…

Svečana prisega 18. naraštaja kadeta Hrvatske vojske te obilježavanje početka akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija održala se u petak, 25. rujna 2020. u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu.

Svečanu prisegu položilo je 108 kadeta 18. naraštaja, od kojih je 83 kadeta preddiplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, 23 kadeta integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva te dva kadeta kandidata za vojne pilote. Svoje školovanje započinje i 14 kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Kosova.

Uz kadete i djelatnike Kadetske bojne, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH Dragan Lozančić, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Mate Pađen, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić, čelnici i zapovjednici ustrojstvenih cjelina MORH-a i HV-a te drugi.

Obraćajući se kadetima ministar Banožić istaknuo je kako su današnjom prisegom izrazili spremnost za služenje našem narodu te su svoj život i rad stavili u službu sigurnosti i zaštite Republike Hrvatske.

“Svaka izgovorena riječ ima snagu, a snaga vaše prisege i uzvišenost vojnog poziva kojem ste se odazvali imaju temelj u dubokoj čežnji da čuvate svoj narod i Domovinu”, rekao je ministar. Izrazio je ponos što u našem narodu ima mladih motiviranih ljudi koji su ambiciozni i žele svojim radom doprinijeti hrvatskom društvu.

Ministar Banožić podsjetio je i na proces transformacije vojno-obrazovnog sustava kojim Hrvatsko vojno učilište stječe status Sveučilišta naglasivši kako će se time značajno proširiti mogućnost obrazovanja, povećati atraktivnosti i kvaliteta studija, razviti vojna znanost i ostvariti neposredan učinak u funkciji unaprjeđenja obrambenog sustava, ali i ukupnog sustava domovinske sigurnosti.

“Težite za vrlinama koje su oduvijek krasile hrvatske vojnike i ratnike, kao što su izvrsnost i hrabrost, budite odlučni i nepokolebljivi pred izazovima kojih će zasigurno biti, jer je vojnički poziv izuzetno zahtjevan i sa sobom nosi velike odgovornosti”, poručio je kadetima ministar Banožić.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Hranj čestitao je kadetima što su odlučili da njihov poziv bude obrana Republike Hrvatske istaknuvši kako će njihovo školovanje i obuka biti zahtjevni i složeni. „Budite akademski radoznali i uporni. Pred vama su veliki izazovi. Vi predstavljate budućnost Hrvatske vojske i bit ćete nositelji obrambenog sustava“, rekao je admiral Hranj.

Svečana prisega 18. naraštaja kadeta Hrvatske vojske te obilježavanje početka akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija održala se u petak, 25. rujna 2020. u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu | Foto: MORH / T. Brandt

Zapovjednik HVU-a general Pađen zahvalio je kadetima sto su se odvažili krenuti na veliko putovanje kako bi postali časnici Hrvatske vojske. “Sveučilišni vojni studiji nisu lagani. Izuzetno su izazovni i zahtjevni. Kao studenti imat ćete akademske obaveze, a kao vojnici-kadeti pred vama je i vojna obuka kako bi usvojili suvremena vojna znanja i vještine. Tijekom vašeg školovanja pripremat ćemo vas za provođenje najzahtjevnijih  zadaća s kojima ćete se susretati tijekom svoje vojne karijere. Cilj nam je izgraditi modernog i profesionalnog časnika koji će biti spreman odgovoriti izazovima suvremenog ratovanja”, zaključio je zapovjednik HVU-a general Pađen.

Prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković Bagić kadetima je poručila kako će akademska zajednica i dalje poticati suradnju s Hrvatskim vojnim učilištem.

“Složni smo u zajedničkom cilju, a to je razvoj HVU prema obrambenim potrebama Republike Hrvatske što podrazumijeva i proces tranzicije HVU u Sveučilište obrane i sigurnosti”, navela je prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, donosi MORH

Svečana prisega 18. naraštaja kadeta Hrvatske vojske te obilježavanje početka akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija održala se u petak, 25. rujna 2020. u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu | Foto: MORH / T. Brandt

Svečana prisega 18. naraštaja kadeta Hrvatske vojske | Foto: MORH / T. Brandt

Svečana prisega 18. naraštaja kadeta Hrvatske vojske | Foto: MORH / T. Brandt-VIŠE FOTO-OVDJE

M.M.