Svečani koncert u povodu 150. obljetnice Zagrebačke filharmonije

U ovoj sezoni Zagrebačka filharmonija se posvetila hrvatskim skladateljima i našim umjetnicima...

Zagrebačka filharmonija je svečanim koncertom “Grlimo vas glazbom” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 25. veljače obilježila 150 godina djelovanja. Tim koncertom orkestar je proslavio period ispunjen brojnim nastupima, turnejama i suradnjama s vrhunskim glazbenicima iz cijeloga svijeta te istaknutim suradnicima i podupirateljima dodijelio priznanja…

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch je rekao da nisu očekivali da će imati ovakvu godišnjicu s potresom i pošasti korone. “Cijeli svijet je u velikoj krizi. Kultura je tu sigurno puno stradala, ali Zagrebačka filharmonija se ne predaje. Umjetnost uvijek mora pronaći put do publike, a to smo prošle godine i pokazali koncertirajući u parkovima, vojnim objektima i industrijskim salama. Prije 150 godina u Hrvatskom narodnom kazalištu na Gornjem gradu, u današnjoj zgradi Gradske skupštine, postavljeni su prvi temelji Zagrebačke filharmonije. Ivan pl. Zajc je s glazbenicima ostvario prvi orkestar i prvo koncertiranje. Danas, 150 godina kasnije, možemo reći da je ovo jedan vrhunski orkestar sjajnih glazbenika, ne samo kao orkestar nego i sjajnih pojedinaca”, kazao je Boch.

Ravnatelj je zahvalio svim generacijama glazbenika koje su stvarali ovaj orkestar, “svim dragim ljudima, dirigentima i šefovima dirigentima, od Friedricha Zauna, do velikog Matačića, Milana Horvata, Pavla Dešpalja, Kazushija Ona, Vjekoslava Šuteja i Dimitriya Kitayenka. Dimitriy Kitayenko je zadnjih deset godina naš umjetnički savjetnik i on je dao onaj novi zamašnjak Zagrebačkoj filharmoniji. Mi smo tu danas, ponosni na svoj orkestar, ne samo da smo prvi u Republici Hrvatskoj već odavno, nego smo sigurno uz bok velikim orkestrima u Europi i svijetu”, istaknuo je ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

U ovoj sezoni Zagrebačka filharmonija se posvetila hrvatskim skladateljima i našim umjetnicima. Svečani koncert su počeli  s Dramatskom uvertirom Blagoje Berse, koja je izvođena prije nekih stotinjak godina. Nakon Berse, na programu je bila simfonijska pjesma “Vltava Bedřicha Smetane, s jednim slavenskim nabojem, ljubavlju prema domovini, odnosno prema Republici Hrvatskoj, kazao je Mirko Boch.

U drugom dijelu koncerta filharmoničari su svirali moderne autore, da pokažu da imamo dobre kompozitore i skladatelje u Zagrebačkoj filharmoniji. To je kontrabasist Dubravko Palanović sa svoje dvije skladbe “Nocturno” i “Kamena zvijezda”. Na kraju koncerta izveli su “Bolero” Mauricea Ravela, gdje su pokazali veliki simfonijski orkestar u punom sjaju, od puhača do gudača.

Na svečanom koncertu dodijeljena su i priznanja Zagrebačke filharmonije. Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću, jer je Grad osnivač orkestra i podržava ga stoljeće i pola. Priznanje je primila i glazbena kritičarka Jagoda Martinčević, koja prati koncerta događanja u gradu Zagrebu, a posebno Zagrebačku filharmoniju. Obrtnička komora Zagreb primila je priznanje u znak zahvale, kao i gospodin Michael Markota koji je postao mecenom Zagrebačke filharmonije i nagrade Mladi glazbenik godine koju ovaj orkestar dodjeljuje svake godine.

Zbog epidemioloških mjera, koncert se održao bez prisutnosti publike.

G.S.