VIDEO Svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja Kupresa…

Operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994.godine...

Danas je svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja Kupresa i 13. obljetnica dana Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB…

Svečanost su organizirali Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Kupres, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB i Općina Kupres, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala te ispred spomen obilježja Suho Polje, Kupreško polje, vukovarskim braniteljima i ispred crkve Svete obitelji u Kupresu.

Potom je u crkvi Svete obitelji slavljena sveta misa koju je, uz koncelebraciju više svećenika, među kojima je bio župnik vlč. Tomislav Mlakić, predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini…

Svečanom obilježavanju 25. obljetnica oslobođenja Kupresa nazočilo je visoko izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio dr. Dragan Čović, predsjednik HNS-a i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uz dužnosnike zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u BiH.

Nakon mise, položeni su vijenci i upaljene svijeće na križu ispred crkve Svete Obitelji Kupres u znak sjećanja na poginule Hrvate u Drugom svjetskom ratu.

Potom je održan svečani mimohod branitelja kroz grad uz pratnju I. benda orkestra OS BiH. Na kraju programa održana je svečana akademija u povodu Dana oslobođenja Kupresa u Hrvatskom domu kulture Kupres, te je uslijedilo druženje s braniteljima.

Operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994.godine.

Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3.studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres, u kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994, donosi kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta na Kupresu: Ovu je zaravan pamtilo svako pokoljenje našega naroda…

Danas na 25 obljetnicu oslobođenja Kupresa želim pozdraviti Vas, poginuli hrvatski branitelji! Već je četvrt stoljeća od tih teških i slavnih dana, kada je ovdje na Kupresu pisana povijest. Povijest koja se nije ispisivala po uredima i na povijesnim katedrama, već ovdje na ovoj povijesnoj zaravni. Nije ispisivana perima i računalima, već životima vitezova Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Njihova je krv bila tinta. Ničim nisu uvjetovali slobodu ovoj povijesnoj zaravni, i svega je bilo na pretek: I Njihovih života i Njihove krvi. Danas su dvadeset i pet godina stari oni koji su rođeni te povijesne i slavne 1994. godine Gospodnje. Proslavom ove obljetnice ovdje na Kupresu želimo oteti zaboravu njihove živote i njihovu žrtvu, nećemo dopustiti snjegovima i maglama, kišama i vjetru da ih zametu, već ih predajemo potomstvu.

Ovu je zaravan pamtilo svako pokoljenje našega naroda. O tome nam svjedoče mnogi povijesni dokazi. U Otinovcima je hrvatska kraljica u Bosni Katarina Kotromanić Kosača dala sagraditi crkvu Presvetom Trojstvu, i bila presretna gledajući proljeća na ovoj zaravni.

Kupreška su vrata, vrata povijesti. Ona su kroz ova duga stoljeća našeg boravka na ovoj zemlji mnogo toga otvarala i zatvarala. Samo je prošlo stoljeće na ovoj povijesnoj zaravni zapamtilo nekoliko krvavih bojeva u kojima su najbolji hrvatski sinovi stajali na braniku ovih kupreških vrata i održali mogućim život i slobodu o ostatku prostora koji se otvara na ostatku ozemlja.

Pozdravljam obitelji poginulih hrvatskih vitezova, ranjene, a na osobit način nestale. Još nemamo nikakva glasa o sudbini mnogih hrvatskih branitelja s Kupresa. I u ovoj obljetnici izričem iskreno i duboko poštovanje.

Naglašavajući: Nama suborcima niste Vi u duši i u riječi samo u danima obljetnica, već svaki dan. Mi s mišlju na Vas i liježemo i ustajemo. I duboko smo svjesni: Da nije bilo Vas, Vaše žrtve ovdje na Kupresu i drugdje, ne bi bilo ni nas, ni ove obljetnice, ni ovoga naroda kojem ste omogućili život i slobodu.
Zahvalnost i čestitke upućujem i bojovnicima pripadnicima udruge SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKKG RATA HR-HB, koji danas slave obljetnicu utemeljenja!
Našim prijateljima koji život podariše za našu budućnost, neka je laka gruda zemlje Hrvatske. A neka svi mi znamo poštovati i vrednovati Vašu neizmjernu žrtvu.
Tijekom svog govora general Sopta je prekinut od ljutitog branitelja KOJEM JE PREKIPJELO više slušati hvalospijeve dok su naša potomstva u inozemstvu.
Hrvatski branitelj koji se predstavio zapovjednikom Vojne policije u direktnom prijenosu je prekinuo Soptu na pomen našeg potomstva.
Poslušejte što je sve rekao ljutiti branitelj, na što je general Sopta ostao na bini smrznut, gledajući, slušajuči i ne vjerujući da se to događa.
POGLEDAJTE VIDEO 

A.G.