Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SVEČANO OTVOREN ČETNIČKI PARK! Dražina vojska se postrojila a vladika Grigorije sve blagoslovio!

Rehabilitacija fašizma i veličanje Ravnogorskog četničkog pokreta, kvislinškog pokreta iz Drugog svjetskog rata, doživjela je svoj vrhunac jučer kada je u Bileći svečano otvoren i posvećen Ravnogorski park, projekt kipara Milivoja Bokića

Ceremonija, kojoj je prethodio parastos u crkvi Svetog Save, počela je nadomak parka, postrojavanjem počasnog četničkog voda onako kako je tijkom Drugog svjetskog rata radio četnički vođa Dragoljub Draža Mihailović, osuđen i strijeljan 1946. zbog ratnih zločina i suradnje s okupacijskim vlastima, donosi antenam.net.

Postrojavanjem četničkog voda u Bileći zapovijedao je Dušan Sladojević iz Ribnika, predsjednik Ravnogorskog pokreta “otadžbine Srpske”. Nakon postrojavanja, uslijedilo je blagoslov parka i otkrivanje spomenika četnicima, prenosi dnevno.hr.

Autor projekta Milivoje Bokić potvrdio je ranije da je projekat Ravnogorski park u Bileći vrijedan 350.000 KM.

Sa lijeve strane Draža, s desne počasna straža

Inače, na ulazu u Ravnogorski park postavljena je sa lijeve strane statua rehabilitiranog ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića. S desne strane ulaza nalazi se statua – pripadnika počasne straže, opisuje ovaj medij.

Na ulazu je i velika bista sa nazivom Ravnogorski park na ćirilici na čijem se vrhu nalazi grb sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, koji je zapravo identičan grbu Republike Srbije koji je u upotrebi od 17. kolovoza 2004. godine, a nalazi se na njenoj zastavi.

Do “piramide” koja je centralni dio Ravnogorskog parka visoke preko 20 metara na kojoj se nalazi križ sa grbom sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, sredinom se nalaze ploče postavljene u znak sjećanja na pet bilećkih bataljona.

Na ploči ispred piramide navedeno je kako spomen obilježje podiže “srpski narod Bileće”.

Spomenik otkrio četnički vojvoda Aleksić

Blagoslovu spomenika četnicima prisustvovao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije koji je ovaj spomenik ocijenio najljepšim podignutim u Republici Srpskoj u posljednjih 70 godina.

“On nije samo lijep zbog toga što je djela u njemu radio naš kipar Milivoje Bokić, već i zbog toga što je iznikao na ovakvoj zemlji i ovakvim temeljima. Nema bolje zemlje da na njoj iznikne nešto dobro od duboke zemlje dobroga i čistoga srca”, rekao je Grigorije.

Spomenik ravnogorcima otkrio je četnički vojvoda Slavko Aleksić.

Treba podsjetiti da je Bileća mjesto u istočnoj Hercegovini koje je po broju narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata bilo među vodećim u Jugoslaviji.

Istovremeno je i veliko stratište Bilećana, od kojih su mnogi ubijeni u divljanju četničkih jedinica. Sad je tim fašističkim četničkim jedinicama podignut spomenik, i to pod patronatom općine Bileća!

Naime, prema potvrdi organizatora jučerašnjeg otvaranja parka ravnogorskim četnicima, upravo je općina Bileća izdvojila najviše sredstava za izgradnju spomenika.

S.V.

Najnovije

Dramatična poruka s Jazovke odaslana ekipi u Sisku: ‘Nije li shizofreno ono što se događa?’

Foto:Screenshot   Hrvatski obredni zdrug Jazovka i ove godine organizirao je hodočašće na Jazovku. Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić. "Nalazimo se kao poštovatelji žrtava koji...

Ćipe i Kukavica: Treba zabraniti četničku kokardu i jugoslavensku petokraku, a HOS pustiti na miru

Foto:Domovinski pokret   Zastupnici Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić i Ivica Kukavica održali su konferenciju za medije na temu muškarca iz Splita kojem je zbog istaknute zastave...

Biblijska poruka 22.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Bog ili novac

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6,24-34 Reče Isus svojim učenicima: »Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga...

Desno je OK, ali koliko udesno?!

Foto:Katolički tjednik   Možda je pretjerano kazati kako rezultate aktualnih europskih izbora, ali i ozračje nakon njih, najbolje ilustrira to što je, primjerice, u Austriji uvjerljivu...

Izglasano sporno izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova; pogledajte kako je tko glasao

Foto:Wikipedia   Sabor je u petak većinom glasova prihvatio Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu. U izvješću, osim tema nasilja nad ženama unutar obitelji, nejednakih...